Diyarbakır'ın 100 milyonluk projesine başlandı


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ve 10 ilçe belediyesinin katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Tesisi Projesini tanıttı. İki yılda tamamlanacak proje 100 milyon liraya mal olacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Diyarbakır için hayati önem taşıyan Entegre Katı Atık Yönetim Projesi'ne Hilton Otel'de yapım ve müşavirlik işi başlama toplantısı düzenledi. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Cihan Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Rojda Balkaş, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkan Vekili Ferruh Parmaksız, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Elif Torcu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, Eğil Belediyesi Eş Başkanı Mahmut Yokuş, müşavir ve müteahhit firma temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkan Vekili Ferruh Parmaksız, kurumunun Diyarbakır'la son derece iyi ilişkileri olduğunu, bu ilişkilerin 370 milyon TL'lik yatırımla neticelendiğini söyledi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Elif Torcu ise AB'nin Türkiye'yle adaylık müzakerelerinin devam ettiğine dikkat çekerek, bu müzakere başlıklarının en zahmetlisinin çevre konusu olduğunu ifade etti. Çevre konusunun havadan suya, toprağa, canlılara, kimyasallara, gürültüye, planlamaya kadar birçok alanı kapsadığına işaret eden Torcu, Entegre Katı Atık Yönetim Projesi'nin Avrupa Birliği'nin çevre hedeflerini hayata geçirecek örnek bir proje olduğunu vurguladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Vekili Cihan Aydın da projenin şu anki aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir kentleşme, yenilenebilir enerji, temiz enerji, ekolojik yaşam konusunda önemli ve örnek projelerin startını adım adım verdiğini söyleyen Aydın, bu çerçevede bir takım girişimlerin olduğunu kaydetti. Aydın, işin zamanında bitirilmesi yönünde önceki dönemlerde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, "Yerel yönetimler olarak bu kentte en başta talebimiz işin layıkıyla, en iyi şekilde ve en hızlı şekilde tamamlanıp halkın hizmetine sunulmasıdır. Ben bu vesile ile hem müteahhit hem müşavir firmamızdan bu konudaki ricamızı Büyükşehir Belediyesi adına tekrar dile getireyim." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç ise "Birçok projeden farkımız şu: Sadece bir düzenli depolama alanından öte atıkların kaynağından başlayarak tüm süreçlerinde geri kazanılması, enerji üretilmesi, tıbbı atık sterilizasyonu gibi tüm işlemleri biz tamamlayacağız. Bir bütün olarak Avrupa Birliği'nin de kendine hedef olarak koyduğu, aday üye ülkelerinin katılım öncesinde tamamen uyumlaştırılması adına tüm çalışmalar atık yönetimi konusunda yapmış olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı yetkilileri, müteahhit ve müşavir firma yetkilileri arasında teknik bilgi paylaşımı yapıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır'ın 100 milyonluk projesine başlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER