Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde görülen ancak Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan pabuç (dikenli) inciri Osmaniye'de tezgahlarda 2,5 liradan yerini aldı. Yabani bir bitki olan ve kendiliğinden yetişen dikenli incir, vitamin deposu olarak biliniyor.
Dikenli incir Osmaniye'de de halk tarafından çok talep görüyor. Mevsime bağlı olarak her sene 1,5 tona yakın satış yapan Osmaniye'nin Bahçe köyünden topladığı dikenli incirleri kent merkezinde satan Ziya İşbilir, "Yöremizde pabuç inciri olarak bilinen dikenli incirin hasadını yapmaya başladık." dedi. Pabuç incirinin yetiştiği yerlerin zor araziler olduğunu, dikenlerinden dolayı da zor, zahmetli hasat edildiğine dikkat çeken İşbilir, "Adı üstünde dikenli incir olduğu için sabah 05.00 ile 06.00 saatleri arasında hasadı, tek tek maşayla toplanarak, yapılabiliyor. Hasat yapılan meyvenin, önce dikenlerinden arındırılmak için süpürülüp daha sonra yıkanması gerekiyor. Zor şartlar altında hasat yapılan pabuç incirini, kilosu 2,5 liradan duruma göre 2 liraya kadar veriyoruz." şeklinde konuştu.
Dikenli incirin C vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olduğunu da söyleyen İşbilir, "Uzmanlara göre pabuç inciri, bağırsakları çalıştırma ve açlık hissini bastırma özelliğiyle diyet yapanların gözde yiyeceklerinden. Ayrıca vücut direncini arttırmakta, güç ve zindelik vermektedir. Sindirim sistemini rahatlatıcı faydası bulunmaktadır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler, kabızlığı giderir. Dikenli incir, hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyvedir. Bu faydalarının yanısıra cilt kırışıklıklarına iyi geldiği, cildi güzelleştirdiği bilinmektedir." diyerek dikenli incirin faydalı bir meyve olduğunu söyledi. CİHAN