Doğu ve GDoğu esnaf temsilcileri: Polis, asker, gerilla ölümü duymak istemiyoruz


Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin Esnaf ve Sanatkarlar Birliği başkanları, "Polis, asker, gerilla ölümü duymak istemiyoruz. Siyasetçiler yumuşak dil kullanmalı. Türkiye geriye dönmekle bir şey kazanmaz. Barış süreci devam etmeli. Bu ülkeden kopma şansımız yok." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çeşitli illerden gelen Esnaf ve Sanatkarlar Birliği başkanlarını, TBMM HDP Grup Yönetim Salonu'nda kabul etti. Görüşmede HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da hazır bulundu.

Ziyarete gelen başkanların elini tek tek sıkan Demirtaş, "Hepimiz çok dertliyiz. El ele verince çözülmeyecek dert yoktur. Sizler de el ele verdiğinize göre esnaflar olarak, halkın en fazla acısını çekenler olarak, her gün canlarımız yanıyor, hem de ekonomimiz büyük zarar görüyor. Sizlerin barış ve çözüm girişimi son derece kutsaldır. Koşullar ne olursa olsun şiddete, silaha karşı çıkmamız gerekiyor." dedi.

"SİYASETÇİLER VE KANDİL BU SESE CEVAP VERMEK ZORUNDA"

"Ülkemizde kan, gözyaşı, çatışma istemiyoruz. Diyalogla çözüm istiyoruz derseniz herkes dinlemek zorunda kalır. Hakkaniyetten yana ses çıkarırsanız siyasetçiler ve Kandil bu sese cevap vermek zorunda." diyen Demirtaş, silahlar konuşmaya başladığı zaman sivillerin susmaması gerektiğini, susulması halinde şiddetin yolunun açılmış olacağını ifade etti.

"Şiddet ve savaş istemiyoruz deme zamanıdır." diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Acıları ortaklaştırmak da barışın bir yoludur. Ayrıştırma barış kanallarını tıkar. Bir Türk'ün annesi ile Kürt'ün, Arap'ın, Fars'ın anasının gözyaşı aynıdır. Giydiği üniformaya göre annenin acısı değişmez. Bütün cenazeler bizimdir."

"ARAÇ VE İŞLERİ YAKMALARI MAZERETSİZ DURDURULMALIDIR"

Araç ve işyeri yakma hadiselerinin kendilerine de geldiğini hatırlatan Demirtaş, "Araç ve işyeri yakma olaylarını tasvip etmiyoruz. Yakılan araç ve iş makinaları bizimdir, bunun derhal mazeretsiz bir şekilde durdurulması gerekiyor. Halkın malı mülküdür, bizler zarar görüyoruz, başkası görmüyor. Hiçkimseye yararı yoktur. Bu durumdan çıkışın tek yolu diyalogtur, müzakeredir, konuşmaktır. Konuşmak erdemdir, insanların konuşarak çözmesi onurlu bir davranıştır. Çözüm sürecinin yeniden başlaması lazım. Tarafların masaya davet edilmesi lazımdır. Teslim ol çağrıları yerine masaya davet etmek daha vicdani ve ahlakidir." dedi.

"ELİNİZİ TETİKTEN ÇEKİNİZ ŞİDDET DURSUN"

"Bir masa etrafında farklı görüş ve düşüncelere sahip insanlar oturuyoruz bu masada. Bundan korkmaya gerek yok." diyen Demirtaş, "Türkiye için elinizi tetikten çekin, şiddet dursun. Binbir zahmetle kurulan müzakere masasına dönün dememiz gerekir. Bu iş masada çözülsün dememiz gerekiyor." çağrısında bulundu.

"Parti kapatma, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi şeyler demokratik siyaset kanallarını açmaz, tıkar." diyen Demirtaş, şunları ekledi: "Demokratik kanalları tıkarsanız şiddete siz yol açarsınız. Siz kendi elinizle şiddeti tetiklemiş olursunuz. Bizim Allah'tan başka kimseden korkumuz yok. Halkımıza karşı sözümüz var. 550 milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldıralım hep beraber. Bu tür baskıyla dokunulmazlık gündeme getirilirse bu stres yaratıyor. 7 Haziran seçim sonuçlarını tanımamazlıktan çıkmak lazım. 7 Haziran sonuçlarına saygı gösterilmesi gerekiyor. Biran önce hükümetin kurulması gerekiyor. Eğer olmuyorsa da biran önce çatışmasızlık koşullarında bir erken seçim koşullarının oluşturulmasını bekliyoruz."

"SİLAHA DÖNÜŞ BİR SEÇENEK OLARAK DÜŞÜNÜLMEMELİDİR"

Demirtaş, "Silaha dönüş bir seçenek olarak düşünülmemelidir. Zulme teslim olmayacağız, direneceğiz. Hayırlı bir şekilde düzlüğe çıkaracağız." diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Mehmet Burhan Aksak, "Hepizim bu ülkenin çocuklarıyız. Biz et tırnağız, bu ülkeden kopma şansımız yok." dedi.

"Bu olaylar çıkınca maddi olarak, ekonomik olarak tedirginiz. Evlatlarımız askere gidiyor, tedirginiz." diyen Aksak, araçların yakıldığını hatırlatarak, bunların kimin araçları olduğunu sordu ve dünyanın öbür ucundan gelmediğini ifade etti.

"HALK DUA EDİYOR, BEDDUAYA ÇEVİRMEYİN"

Siyasetçilerden konuşmalarında yumuşak dil kullanmalarını isteyen Aksak, oturuş şeklinin kardeşlik, dostluk şeklinde olmasını istedi. "Barış sürecinin devam etmesi, asla ve asla vazgeçilmemesi gerekiyor." diyen Aksak, CHP Genel Başkanı ve Başbakan ile de görüşeceklerini ve bunu dile getireceklerini belirtti. "İnsanlar dua ediyor, bunu bedduya çevirmeyin." diyen Aksak, bölgedeki komşu ülkelerin karışık olduğunu hatırlattı. Aksak, "Herkes gitti bir Türkiye kaldı. Bu giderse, dağılırsa nereye gidiyoruz? Bizi kimse kabul etmez." şeklinde konuştu. Demirtaş'ın trendinin gittikçe yükseldiğini ifade eden Aksak, halkın kendisinden çok şey beklediğini kaydetti.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedioğlu da halkın ızdırap içinde olduğunu söyledi. 2013 yılının Nevruz'undaki deklarasyonla yeni bir dönemin başladığını anlatan Ebedioğlu, ancak 6-7 Ekim olaylarının sürecin kalıcı zemin üzerinde oturtulmadığını gösterdiğini kaydetti.

Demirtaş'a "Gerekirse istifa edin, halka dönün" diyen Ebedioğlu, "Artık polis, asker, gerilla ölümü duymak istemiyoruz. Türkiye geriye dönmekle bir şey kazanmaz. Bizler kardeşiz. Et ve tırnağız. Bu ülkede paylaşamayacağımız hiçbir şey yoktur. Bu sürecin (çözüm süreci) devam ettirilmesi gerekiyor. Bu kanın durması için mücadele etmeye hazırız." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Doğu ve GDoğu esnaf temsilcileri: Polis, asker, gerilla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER