ERZURUM (CİHAN)- Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, DAP İdaresi Başkanlığı'nın ekonomik desteği ile satın aldığı tohum sellektör makinesini hizmete soktu. Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, sellektör makinesinin hizmete girmesiyle bölge çiftçisinin, ürettiği tohuma sertifika almak için İzmir ya da Adana'ya gitmesine gerek kalmadığını söyledi.
ABD'den ithal edilen Türkiye'nin ikinci tohum sellektör makinesi Erzurum'da hizmete girdi. DAP İdaresi Başkanlığı'nın 180 bin TL'ye aldığı tohum sellektör makinesi, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde hizmete girdi. Enstitü Müdürü Çakal, buğdaydan baklagillere kadar geniş tohum yelpazesinin sellektör makinesi ile sertifikalık ayrıştırmaya tabi tutulacağını söyledi. Bölge çiftçisinin hizmetine sokulan sellektör makinesinin bölge çiftçilerine zaman ve para kazandıracağına işaret eden Çakal, "Erzurum'da ya da Ağrı'da üretilen hububat ya da başka bir ürün tohumu, sertifika için İzmir veya Adana'ya gönderiliyordu. Bu da zaman ve para kaybına neden oluyordu. DAP İdaresi Başkanlığı'nın ekonomik desteği ile aldığımız sellektör makinesi çiftçimizin emrine girmiştir." dedi.
"TOHUM İHRACATI YAPABİLECEĞİZ"
Son yıllarda sertifikalık tohumluk üretiminin artmasıyla birlikte sahip olduğu ekolojik özellikler nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin öne çıktığına da vurgu yapan Şerafettin Çakal, "Bölgemizin çoğu yerinde ve ilimizde yaz aylarında rutubet düşük ve güneşli gün sayısı fazladır. Ayrıca, ilimizde hayli yoğun miktarda tozlayıcı böcek popülasyonu bulunmaktadır. Bundan dolayı bölgemiz ve ilimiz yem bitkilerinin tohumluk üretimine son derece uygundur. Tohum sellektör makinesinin hizmete girmesiyle ilimizde ve bölgemizde uygun tohumluk üretim sistemi yerleşecektir. Hedeflenen başarının sağlanması durumunda Erzurum'dan diğer illere ve dış ülkelere tohum pazarlayan bir merkez haline gelebilecektir." diye konuştu.
DEMİR: OT DEMEK ET DEMEK
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum'un ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin en önemli kırmızı et deposu olduğuna dikkat çekti. Kaliteli ve verimli et elde etmenin önemli unsurlarından birisinin kaliteli kaba yem olduğunu hatırlatan Demir, et ve otun ayrılmaz ikili olduğunu savundu. 'Hayvancılıkta et demek ot demektir.' diyen Demir, "Kaliteli kaba yem, kaliteli ve verimli et ve süt üretimi demektir. Bölge coğrafyasına uygun kaliteli yem tohumlarını üretmek ve yem bitki miktarını çoğaltmak gerek. Bunun için köylü, üretici kaliteli yem üretmeli." açıklamasında bulundu.
CİHAN