İSTANBUL (CİHAN)- Eğitim ve kariyer planları nedeniyle devamlı ötelenen hamilelikler riskli görülüyor. Medicana International Beylikdüzü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Işık Üstüner, ileri yaş gebelikleri ile ilgili olarak "İleri yaşta gebe kalan pek çok kadın sağlıklı bebek dünyaya getirmesine rağmen genç anne adaylarına göre riskleri daha fazladır. İleri yaş gebeliklerinde en çok korkulan komplikasyon kromozom anomalili bebek doğurmaktır. 'down sendromu' gibi bebeği ilgilendiren kromozom anormallikleriyle ilgili sorunlar 35 yaşın üzerindeki kadınların gebeliklerinde daha sık görülebilmektedir. " diyor.
35 yaşından sonra daha çok görülen kromozom anormalliklerinin kadınları korkuttuğunu anlatan Üstüner, şöyle devam ediyor:
"Yaptığımız anket çalışmalarında, ileri yaş gebeliği olan kadınların yüzde 50'den fazlasının genetik hastalıklar konusunda korku ve endişeleri olduğunu gözlemliyoruz. Ancak, son senelerde üreme sağlığı ile ilgili olumsuz durumları öngörme ve önleme olanakları oldukça gelişmiştir. İleri yaş gebeliklerde sık izlem, yakın takip, erken tedavi yaklaşımları ve gebelik sırasında yapılan tarama testleri ile gebelik sonuçları olumlu yönde etkilenmektedir. Anne yaşının artması ile birlikte çoğul gebelik, düşük, dış gebelik, plesantanın önden gelmesi (plasenta previa), anne karnındaki bebekte gelişme geriliği ve erken doğum riski de artar. İleri yaşlarda kadınlarda obezite, yüksek kan basıncı, diyabet ve tiroid hastalığı olma olasılığı daha fazladır. Bu nedenle ileri yaş grubunda hamilelik öncesi hastaların genel sistemik muayenesi yapılarak tansiyon, diyabet, böbrek, hematolojik ve diğer hastalıklar yönünden de değerlendirilme yapılmalıdır. Eğer mevcut bir hastalık varsa mutlaka sağlık durumu iyileştikten sonra gebelik hedeflenmeli, sonrasında da bireyselleştirilmiş izlem ve tedaviye devam edilmelidir.
Üstüner, sağlıklı bir hamilelik için annelere şu öğütlerde bulunuyor:
" Sağlıklı beslenin ve günlük beslenmenizde bol bol taze meyve, sebze bulundurun. Bol miktarda su için ve mümkün olduğunca organik beslenin. Egzersiz yapın. Günlük yarım saat yürüyüş en ideal egzersiz. Sigara ve içkiyi bırakın. Hamile kalmadan 3 ay önce folik asit içeren vitamin kullanmaya başlayın. Stresten uzak durun
Gebelik şüphesi durumunda gebelik testi ve ultrason muayenesi için doktorunuza başvurun.
11-14. haftalar arasında yapılan muayene ile anne yaşı, kan tetkikleri ve ultrasonografi takibinden alınan sonuçlar birleştirilerek bebekte kromozom anomali riski tespit edilebiliyor. Yapılan bu tarama ile kromozom anomalileri yüzde 90 oranında tahmin edilebiliyor. Fetusun yaşayıp yaşamadığının belirlenmesi, gebelik büyüklüğünün kesin olarak hesaplanması, major fetal anomalilerin erken tanısı ve çoğul gebeliğin teşhisi 11–13+6. hafta arasında yapılan ultrason muayenesinin diğer faydalarıdır. Bu muayene sonrasında anne kanında serbest fetal DNA testi ve kesin tanıya götüren girişimsel işlemler (Koryon Villus Biyopsisi ve amniyosentez) hakkında danışmanlık alıyorsunuz."
CİHAN