Doktordan kadınlara 'adet takvimi tutun' tembihi


Operatör Doktor Ali Osman Koyuncuoğlu, kadınlara adet takvimi tutmalarını tembihledi. Koyuncuoğlu, bu takvim ile hormonal sorunları belirlemenin mümkün olduğunu vurguladı ve "Böyle bir adım üreme adına da önemli olup kanser ya da diğer sorunlara karşı tedbir almaya, erken tanıya imkân tanır." dedi.

Koyuncuoğlu, adet dönemini bilmenin tempoyu korumaya yardımcı olduğunu da dile getirdi.

Operatör Doktor Koyuncuoğlu, adet takvimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Koyuncuoğlu, takvim ile adet tarihlerinin kayda alınabileceğini ve yumurtlama dönemlerinin saptanabileceğini belirtti.

Koyuncuoğlu, şunları ifade etti:

"Hamilelik için en uygun zamanın ya da hamilelikten korunmak için yumurtlama döneminin saptanması adet takvimi ile yapılmaktadır. Adetin takibi adet dönemine ve sendromlarına karşı açık olmayı ve muhtemel bir sorunda bireyin bilinçlendirerek, erken tanı için yardım edebilmektedir. "

Yumurtlama döneminin önemine değinen Ali Osman Koyuncuoğlu, şöyle devam etti:

"Yumurtlama dönemi, cinsel münasebetin ardından gebe kalma oranının en yoğun olduğu günlerdir. Adetleri 28 günde bir olan kadında, adet dönemi başlamadan 14 gün evvel yumurtlama olur. Bu müddet adetin ilk gününden itibaren sayılan 14. gününe denk gelir. 14. günden 2-3 gün evvel başlayarak 1 hafta müddetle 2-3 günde bir cinsel münasebette bulunmak, gebelik oranını arttıracaktır. Adetleri 30 günde bir olan kadının ise yumurtlama dönemi 16. günde görülecektir. Aynı şekilde adet kanamaları, 35 günde bir olan kadının yumurtlama zamanı 21. gündedir. Bu dönemi takip etmek önemlidir.

Yumurtlama günü dışında adet dönemine yakın muhtelif hormonal durumlar da meydana gelir. Bu durumları takip ederek adet dönemi belirlemek mümkündür. Bu durumlar; vajinal akıntı oranı, mide krampları, duygu hali ile ilgilidir.
Adet dönemi sancılı geçiyor ise adet takvimi tutmak, hayatın sekteye uğramasını önler. Adet takvimi, ile adetten evvelki sendromlara karşı önlem alınması olanaklıdır.

Adet takvimi; tek gebelik faktörünü kontrol altında tutmak için gerekli değildir. Jinekolojik muayeneye gidildiğinde ilk sorulan soru 'adet tarihinizin ilk günü nedir' olmaktadır. Bu tarihe kesin bir cevap vermek, teşhis ve tedavi için oldukça önemlidir. Tahmini cevaplar, tanıda güçlüklere neden olabilir. Önegin muhtemel bir Pap Smear kontrolünde adet olunacak günün bilinmesi önemlidir. Bu nedenle de adet tarihini kaydetmek sıhhi bakımdan önemlidir. Adet takvimi sayesinde hormonal dengede muhtemel bir sorun erken bir şekilde saptanabilir. Üreme adına önem teşkil eden bu durum kanser ya da diğer problemler için tedbir almaya olanak tanır, erken teşhiste rol oynar. Adet takvimi tutarak birey bedeni kontrolünü ve temposunu korur. "

Adet takvimi ile ilgili detayları http://letspepapp.com/ linkinden öğrenmek mümkün.
CİHAN
<< Önceki Haber Doktordan kadınlara 'adet takvimi tutun' tembihi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER