BURSA (CİHAN)- Bursa'da kendisini polis olarak tanıtarak telefonla aradığı emekli kadından aynı gün içinde iki kez arayıp 35 bin lira para koparan dolandırıcı üçüncü girişiminde yakayı ele verdi. İkinci gün aynı numaradan aradığı kadına, 'Polise müracaat etmediğine dair yemin et' diyen dolandırıcı suçüstü yakalandı.
Nilüfer ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde ikamet eden emekli F.B.'yi (63) önceki gün arayarak kendisini polis olarak tanıtan kimliği belirsiz bir kişi, "Kuyumcu soygunu oldu. Evdeki para ve altınlarınızı olay yerinden çalınan altın ve paralarla karşılaştıracağız. Evinizde de arama yapacağız. Suç delili bulunursa terör örgütü üyesi sayılacaksınız. Altın ve paraları bir poşete koyup, pazar yerindeki direğin dibine bırakın." dedi. Paniğe kapılan emekli kadın, evdeki 6 bin 100 lira ve bir altın kolyeyi poşete koyarak belirtilen pazar yerindeki elektrik direğinin dibine koydu.
DOLANDIRICI BANKA ÇALIŞANIYLA İŞBİRLİĞİ Mİ YAPTI?
Bir süre sonra yine arayan sahte polis, "Bankada eşinizle birlikte 70 bin liralık ortak hesabınız varmış. Çekeceğiniz parayı pazar yerindeki direğin dibine koymalısın" dedi. Telefon dolandırıcısının yönlendirmesiyle banka şubesine giden emekli F.B., hesaptan 25 bin lira para çekti. Bir süre sonra dolandırıldığını anlayan F.B. Nilüfer Polis Merkezi Amirliği'ne giderek kendisini dolandıran kişilerden şikayetçi olduğunu söyledi. Yapılan incelemede, F.B.'nin kimlik bilgileri ve banka hesabının detaylarını bilen dolandırıcının mahrem bilgilere ulaşmada bir banka görevlisiyle işbirliği mi yaptığı iddiasını gündeme getirdi.
POLİSE GİTTİN Mİ? YEMİN ET BAKALIM
Altın kolye ile birlikte 35 bin lirasını sahte polislere kaptırmanın şokunu yaşayan F.B.'yi aynı dolandırıcı dün telefonla arayarak, "Olaya karışan 2 şüpheliyi yakalamak üzereyiz. Dün pazar yerine para ve altını bıraktıktan sonra polis merkezine gittin mi?" dedi. Yine dolandırılmak istendiğini fark eden kadın evdeki eşine '155 Polis imdat Hattı'nı aramasını istedi. Dolandırıcıya ise F.B., "Hayır, polise gitmedim" dedi. Bunun üzerine telefondaki şüpheli, "Polise gitmediğine dair yemin et" dedi. "Yemin ederim" diyen F.B., dolandırıcının yönlendirmesiyle banka şubesine gitti. Şubeye gelen Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kadından para yatırdığına dair dekontun bilgilerini okumasını isteyen dolandırıcıların yakalanması için cüzi bir para çekilmesini kararlaştırdı. F.B., bankadan çektiği parayı sahte polisin yönlendirmesiyle park halindeki aracın altına bıraktı. Parayı almaya gelen E.T. (30) polisleri görünce kaçmaya başladı. Hem koşan hem de telefonunun sim kartını parçalamaya çalışan E.T., kovalamaca sonrası yakalandı.
BENİDE 'POLİSİZ' DİYE KANDIRDILAR
Birçok suçtan sabıkalı olduğu belirlenen dolandırıcılık şüphelisi E.T., emniyetteki ifadesinde suçlamaları reddederek, kendisinin de sahte polislerce kandırıldığını öne sürdü. E.T.'nin, "Ben, Gaziantep'te yaşıyorum. Telefon dolandırıcıları beni de arayarak polis olduklarını, yürütülen soruşturma kapsamında önce Antalya'ya sonra da Bursa'ya gitmemi istediler. Ben de onların yönlendirmesiyle Bursa'ya geldim. Beni dolandıranlardan şikayetçiyim." dediği öğrenildi. Yapılan incelemede son zamanlarda telefon dolandırıcılarının, işbirliği yaptıkları kişileri yakalatmamak için 'Ben de dolandırıldım' şeklinde ifade verdikleri ortaya çıktı. Emniyetteki işlemlerin tamamlanmasıyla adliyeye sevk edilen E.T., çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.
AYNI İSME ÇOK HAT ÇIKARILIYOR, HER OLAYDA BİR HAT KULLANIYORLAR
Kamuoyunda çıkan haber ve uyarılara rağmen önü bir türlü alınamayan telefon dolandırıcılığına karışan kişilerin her olayda ayrı bir telefon hattı kullandığı öğrenildi. Bir kişinin üzerine çok sayıda hat çıkararak dolandırıcılık olaylarına karışabildiği, bir kişinin bir olayda kullandığı hattı ise imha ederek kapattığı tespit edildi. 'Kuyumcu soygunu' senaryosuna inanarak sahte polislerce dolandırılan F.B. isimli emekli kadının da "Dolandırıcıya ilk günkü olaydan sonra polis merkezine gitmediğime dair yemin ettim, bir şey olur mu?" dediği öğrenildi.
CİHAN