Vatandaşı korku ve endişeye sevk etmek suretiyle dolandıran telefon dolandırıcıları, en çok polisin adını kullanıyor. Samsun Valisi İbrahim Şahin, "2015 yılında ilimizde yaşanan 52 dolandırıcılık faaliyetinin 36'sında dolandırıcılar kendilerini 'polis' olarak tanıtarak korkutma suretiyle mağdur etmiştir." dedi. Vali Şahin, devlet kurumlarının hiçbir zaman herhangi bir şekilde para talep etmeyeceğini belirterek, vatandaşın duyarlı olmasını istedi.
Kontör dolandırıcılığı ile işe başlayan telefon dolandırıcıları her geçen gün yeni bir taktikle vatandaşı mağdur ediyor. Genellikle polis ve savcı rolü ile vatandaşı korkuya sevk eden dolandırıcılar, 3 -4 saati bulan telefon görüşmeleri ile ağlarına düşürdükleri kimselerin hesaplarını boşaltarak hedefine ulaşıyor. Samsun Valisi İbrahim Şahin, buna benzer vakaların yaşanmaması için il genelindeki kamu kurumu yöneticileri ve banka müdürleri ile bir toplantı düzenledi. Valilik salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Şahin, bir yıl içerisinde Samsun genelinde buna benzer 52 vakanın yaşandığını ve 641 bin 612 liranın dolandırıcılar tarafından çalındığını dile getirdi. Bu olayların 44 tanesinde paranın hesaba aktarma, 8 tanesinde ise elden alma yöntemi kullanıldığını ifade eden Vali Şahin, "Bu vakaların 25'inde polis adına arayan dolandırıcılar mağdurların banka hesaplarının terör örgütünün eline geçtiğini ve haklarında suç örgütüne üye olmaktan işlem yapıldığını, 9 olayda terör örgütüne üye olmaktan dolayı soruşturma yapıldığını, 3 olayda ise 'adınıza şirket kuruldu' şeklinde senaryolar kullanılmıştır. Vatandaşımız şu konuda kesinlikle bilgi sahibi olsun ki devlet kurumları yaptıkları hiçbir işlemde vatandaştan para talep etmez." şeklinde konuştu. Vatandaşın bu konuda bilinçlendirilmesi için başta medya olmak üzere her kurumun üzerine büyük görevler düştüğünü ifade eden Vali Şahin, bu konuda bütün kamu kurumları ile toplantılar yaparak bu bilinci artırma çalışmalarını yapacaklarını dile getirdi.
ERKEKLER DAHA ÇOK DOLANDIRILDI
Meydana gelen olaylar incelendiğinde mağdurların yüzde 64'ünün erkekler olduğunu ifade eden Vali Şahin, yaş ortalamasının ise 50'nin üzerinde ve ilkokul mezunu olduğuna vurgu yaptı. Yine yakalanan dolandırıcıların da yüzde 97'sinin erkek ve ilkokul mezunu olduğuna dikkat çeken Şahin, "İletişim yolu ile yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinde şüphelilerin hesaplarına yatırılan parayı ilk 6 saat içerisinde çektikleri görülmüştür." diyerek, böyle bir olaya maruz kalan mağdurların adli makamlara hızlı bir şekilde başvuruda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi.
Vatandaşın bilinçlendirilmesi için bütün kamu kurumlarına görev düştüğünü aktaran Vali Şahin, bu konuda başta müftülükler, belediyeler ve vatandaşın yoğun bulunduğu yerlerde uyarıcı metaryallerle halkın uyarılacağını aktardı. Yine elektrik, su faturalarına bu konuda uyarılar konulabileceğini hatırlatan Şahin, kamu kurumlarından bu konuda duyarlılık istedi.
İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şübe Müdürü Zeki Bal da yaptığı sunumla, telefon dolandırıcılarının kullandıkları yöntemler ve alınması gereken önlemleri aktardı.
MÜFTÜ ÇAKI: İMAMLARIMIZ VATANDAŞI BİLGİLENDİREBİLİR
İl Müftüsü Veysel Çakı ise en ücra yerleşim yerlerine kadar temsilcileri olan bir kurum olarak bu konuda üzerlerine düşen görevi yapacaklarını belirtti. Müftü Çakı, "Biz vaiz ve din görevlilerimiz vasıtasıyla bu konuyu vaaz ve hutbelerde konuyu işlediğimiz gibi hazırlanan metaryalleri de camilerimizde vatandaşımız göreceği yerlere asarak uyarabiliriz." dedi. Çakı, salonda yapılan sunumun kendi personeline de yapılmasını talep etti.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın da bu konuda üzerlerine düşen görevi yapacaklarını, toplu taşıma araçları başta olmak üzere hazırlanan tanıtım afişlerini araçlarına asacaklarını söyledi. CİHAN