İşte Çiğdem Toker'in yazının ilgili bölümü:
Yüksek NHN konusunda yapılan analizlerde, “şirketlerin finansman erişimine zorlanması nedeniyle, yurtdışında tuttuğu paraları getirdiği” tezini sordum:
“Bir ayda mı?” diye güldü Öztrak. “Yurtiçi yerleşikler bir ayda 4.8 milyar dolarlık finansman erişimine mi zorlanmışlar?”
“Peki sizce gerçek sebep ne olabilir?” dediğimde şu değerlendirme geldi:
“21. yüzyıldayız. Türkiye, güvenilir istatistikleri ürettiğini iddia eden bir ülke.
Ne şirketler, ne anketler, ne de kur oynaklığı... Bir ayda 4.8 milyar dolar kayıt dışı para, her türlü kuşkuyu akla getirecek bir rakamdır. Bu para hareketinin bir an önce açıklığa kavuşması lazım. Üstelik seçimler yaklaşıyor. Merkez Bankası’nın çıkıp bunu izah etmesi zorunludur.”
***
NHN kaleminin yüksek çıktığı dönemlerde “Cari açık finanse ediliyor” diye özetlenebilecek bir yaygın kanaat dadolaşıma girer. Öztrak’ın bu noktaya da dikkat çekerek, “Bu kadar giriş oluyor ama rezervlerde 1.1 milyar dolarlık erime var. Neden” sorusunu yöneltiyor. Ve ekliyor: “Bu da bize aynı zamanda şunu gösteriyor: Bu para girmeseydi, kur kim bilir nerelere tırmanacaktı.”
Yıllarca Hazine Müsteşarlığı yapmış bir ismin uyarıları yabana atılır gibi değil. Öztrak, Merkez Bankası’nın bu tutarı açıklayamaması halinde seçim öncesi, Türkiye’nin sıkıntılı bir pozisyona gireceğini vurguluyor.