Dövüldükten sonra sınırda donarak ölen Ezidi'nin cenazesini ağabeyi aldı


EDİRNE (CİHAN)- Bulgaristan sınır polisi tarafından dövüldükten sonra sınır bölgesinde donarak yaşamını yitiren Iraklı Ezidi'nin cenazesi ağabeyi ve akrabaları tarafından alındı.

IŞİD saldırıları sonucunda yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan Ezidilerin bir bölümü Türkiye'ye sığındı. Türkiye'ye sığınan Ezidilerden 17 kişilik bir grup Almanya'ya gitmek üzere İstanbul'dan Edirne'ye geldi. Buradan sınır bölgesine geçen Ezidiler yasa dışı yollardan Bulgaristan'a geçti. Komşu ülkeye geçtikten sonra sınır polisine yakalanan kaçaklar, iddiaya göre dövülüp, eşyalarına, cep telefonlarına ve paralarına el konulduktan sonra geri gönderildi. Ayrı gruplara ayrılarak Türkiye'ye geri dönüş yapan Ezidilerden ikisi sınır bölgesinde donarak yaşamını yitirdi.

Olayın bildirilmesi üzerine Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Sınır bölgesinde eğitimli köpeklerle arama gerçekleştirilen jandarma, Dakhil Murat İlyas ve elektrik mühendisi Mohammed Jawad Kadhim'in cesedini buldu. Arama çalışmalarını geniş bir alan üzerinde sürdüren ekipler, bu kez donmak üzere olan İslam Mohammed Aldbess'e rastladı.

Aynı kafile içerisinde yer alan 10 kişiyi sağ bir şekilde alan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yaralıyı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, cesetleri ise morga sevk etti.
Ardından diplomatik temsilcilikler aracılığıyla ölen Ezidilerin Irak'taki yakınlarıyla irtibat kuruldu. Edirne'ye gelen Dakhil Murat İlsay'ın ağabeyi Şıwan Murat İlyas ve yakınları, cenazeyi alarak, Irak'a götürmek üzere yola çıktı.

Hastane önünde gözyaşını tutamayan ağabey İlyas, Irak'ın Şengal bölgesinde DAİŞ çetelerinin saldırıları sonucu kadınların öldürüldüğünü, kızların kaçırıldığını, evlerinin harap, eşyalarının ise talan edildiğini belirtti. Bunun sonucunda yaşadıkları toprakları terk ettikten sonra günlerce dağlarda kaldıklarını anlatan İlyas, kaçış sırasında birbirlerini kaybettiklerini söyledi. Kendilerinin Dohot bölgesine, kardeşinin Türkiye'ye sığındığını ifade eden acılı ağabey, "Kardeşimin 2'si kız, dört çocuğu vardı. Kardeşim canını kurtarmak için Avrupa'ya geçmek istiyordu. Kardeşim sınırı geçmeye çalışırken Bulgar polisi tarafından yakalanarak işkence görüyor. Bulgar polisinin insanlıkla alakası yok. Biraz insanlık görmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türk polisi ve askerinin kendilerine çok yardımcı olduğunu anlatan İlyas, "Allah Türk polisi ve askerinden razı olsun. Bize yardımcı oldular. Bu sayede cenazemizi o tarafta bırakmadan buraya getirdiler, arayıp haber verdiler. Allah, bu zulmü Bulgaristan'a bırakmasın. Bunlar nasıl insanlar. Türk sınırına gönderebilirlerdi. Öldürmüşler, üzerindeki paraları da almışlar. Türkiye'deki yetkililere teşekkür ediyoruz. Bizim her şeyimizle ilgilendiler. Türkiye olmasaydı cenazemiz arazide çürüyecekti." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Dövüldükten sonra sınırda donarak ölen Ezidi'nin cenazesini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER