Dünya Adalet Projesi: Türkiye, hukuk sıralamasında 59'dan 82'inciliğe geriledi


Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) adlı düşünce kuruluşu verilerine göre Türkiye hukuk üstünlüğünde geriye gidiyor. Türkiye, hukuk üstünlüğü performansında yüz ülke arasında 59'dan 82'inciliğe geriledi. İstanbul'daki uluslar arası bir konferansta konuşan Amerikan temsilci "Türkiye'de hukukun üstünlüğü performansında düşüş var. Dokuz faktörden üçünde aşırı düşüş gözlemledik." diye konuştu.

Özgürlük Araştırmaları Derneği'nin (ÖAD), İstanbul'da gerçekleştirdiği "Türkiye'de Hukuk Devleti: Sorunlar ve Tartışma Alanları" başlıklı uluslararası bir konferansta özel oturumda Türkiye'nin dünya genelindeki hukuk devleti endeksi ele alındı. 'Hukuk Devleti Endeksi ve Türkiye' adlı özel oturumda ise Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) Program yöneticisi Joel Martinez bir sunum gerçekleştirdi. Dünyadaki demokratik yönetimlerdeki hukukun üstünlüğünü inceleyen Washington merkezli düşünce kuruluşu Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) yöneticisi Martinez, Türkiye'nin endeksteki yerinin 2014 yılına nazaran 2015'de ciddi düşüş olduğunu vurguladı. 2014 yılında 99 ülke arasında 59'uncu sırada yer alan Türkiye, 2015 yılında 102 ülke arasında hukukun üstünlüğü bahsinde 82'inci sıraya geriledi.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE DE ÇOK CİDDİ DÜŞÜŞLER VAR'

Türkiye'de hane halkı ile yapılan anketin sadece üç büyük şehirde rastgele denekleme yolu ile yapıldığını kaydeden Ameralı Martinez, "Türkiye102 ülkeden 82 inci oldu. Türkiye'nin bölgesel ve küresel alanda gerilerde bir yere konumlandı. 59. sıradan 82. sıraya indi. Türkiye'de hukukun üstünlüğü performansında düşüş var. Dokuz faktörden başta yolsuzluk olmak üzere 3 kriterde büyük düşüş gözlemledik. Türkiye, kendine benzer ülkelere nazaran da hukukun üstünlüğü gibi alanlarda bir düşüş eğiliminde. Türkiye'nin en düşük puanı yolsuzluk unsurunda. Özel yaşamın gizliliği, örgütlenme hakkı da düşmüş durumda. İfade özgürlüğünde de çok ciddi düşüşler var." diye konuştu.

'KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI RAPORUMUZU REFERANS ALARAK İYİLEŞTİRME ADIMLARI ATTI'

"2 bin 500 avukata yönelttiğimiz 'ülkenizde insanlar herhangi bir korku olmadan şiddet içermeyen gösterilere katılabiliyor mu?' sorusuna 2014'e kıyasla 2015'te büyük düşüş olduğunu görüyoruz." diyen Martinez, "Hazırladığınız raporları Türk hükümetine sunuyor musunuz?" sorusu üzerine Martinez, "Tüm verileri ücretsiz olarak yayınlıyoruz kale almak isteyenlerin kale alabileceği ücretsiz veriler bunlar. Bazı devlet yöneticileri dikkate alıyor raporlarımızı. Kolombiya devlet başkanı raporumuzu dikkate alarak iyileştirme adımları attı örneğin." diye konuştu.

Her iki yılda bir 100 farklı ülkeden temsilcinin katıldığı değerlendirme toplantıları ile ülkelerdeki hukukun üstünlüğünü tespit ettiklerini ifade eden Martinez, bu alanda objektif bir şekilde farkındalık sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Veri toplamada 100 bin deneğe 500 soru yönelterek çalıştıklarını anlatan Amerikalı Martinez, şeffaflığa önem verdiklerini dile getirdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Dünya Adalet Projesi: Türkiye, hukuk sıralamasında 59'dan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER