FRANKFURT (CİHAN)- Sanal oyun dünyasının gelişmesiyle birlikte, Türk kullanıcılarının sayısı da her geçen gün artıyor. En son açıklanan rakamlara göre Türkiye'deki aktif oyuncu sayısı yaklaşık 22 milyona ulaştı. Dünya genelinde bu sayının bir milyar olduğu tahmin edilirken, uzmanlar Türkiye piyasasının küçük olmasına rağmen çok hızlı gelişeceğini öngörüyorlar.
Türkiye'de dijital oyunlara harcanan para 2012'de 200 milyon Euro iken, iki sene içerisinde bu miktar üçte katlandı. Newzoo oyun pazar araştırma şirketine göre Türkiye, oyuncuların bilgisayarda geçirdiği zamanı bakımından Polonya ve Rusya'nın ardından dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
Bu doğrultuda, gelişmeyi yakından takip eden Upjers ve InnoGames gibi dünyaca ünlü oyun şirketleri Türkçe sundukları oyun sayısını gittikçe artırıyor. Almanya merkezli BigPoint şirketi ise bir adım daha ileri giderek 2013 yılında başta Türkiye olmak üzere Orta Doğu ülkelerindeki faaliyetlerini genişletmek amacıyla İstanbul'da bir ofis açtı. Aynı yılın Ağustos ayında ise şirket Merc Elite'ın yanı sıra Rising Cities oyununu Trendy Kent adı altında Türkçeye çevirerek Türk oyuncu kitlesine sunmaya başladı. Diğer bir dünya markası Upjers ise My Little Farmies ve My Free Zoo gibi oyunların Türkçe versiyonlarıyla oyuncularının karşısına çıkıyor.
SADECE TÜRKÇE OYUNLARIN SİTESİ
Bu alanda sadece Türkçe oyunlarına odaklanarak hazırlanan www.oynamanabak.de sitesi birçok büyük şirketin oyunlarının Türkçe versiyonlarını bir arada oyunculara sunuyor. Peyk Media GmbH tarafından kurulan site, BigPoint, Upjers, looki ve InnoGames şirketleri tarafından geliştirilen, aksiyon, MMORPG, casual ve strateji gibi birçok farklı tarzı bir arada bulunduran oyunları sunuyor. Özellikle site, dünyada çok rağbet gören çiftlik oyunu My Little Farmies, hastane kurmak ve yönetmeyi gösteren Kapi Hospital, ve strateji oyunu Forge of Empires gibi tüm Türkçe diline çevrilen oyunlarını bir arada oyunculara sunuyor.
OYUNLAR ÇOCUKLARIN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYABİLİR
Günümüzde yediden yetmişe herkesin oynadığı sanal oyunların genellikle olumsuz etkilerinde bahsediliyor. Ancak dünyaca ünlü Çocuk Gelişim Uzmanı Jacquline Harding'e göre, çocuklar sanal dünyada kazandıkları becerileri gerçek dünyada da kullanabilir. Bir araştırmasında, video oyunlarının, çocukların ve yetişkinlerin soyut ve üst düzey düşünce kabiliyeti üzerinde son derece olumlu etkilerinin bulunduğunu yazan Harding, oyuncuların, ellerindeki sınırlı kaynakları en iyi şekilde nasıl kullanabileceklerini hızlı bir şekilde düşünme, hızlıca analiz etme ve hızlı karar verme yeteneği kazandığını altını çizdi.
Uzmanlar çocuklara video oyunlarında bir sınırlama ve kural koyularak bağımlılık gibi sıkıntıların üstesinden gelinebileceği ifade ediyor. CİHAN