Rumlar ekonomik kriz nedeniyle 2006’dan beri Kuzey Kıbrıs’taki 526 milyon liralık arazilerini Türklere sattı. Bu alım satım sonrası Türk toprakları yaklaşık yüzde 1.5 büyüdü.
Kuzey Kıbrıs’ta AB’nin öncülüğüyle kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’na 2006’dan bugüne kadar başvuran Rumlar, KKTC’deki 526 milyon liralık arazilerini Türklere sattı. Ekonomik krizin etkili olduğu satışlarla Türk topraklarının yaklaşık yüzde 1.5 büyüdüğü belirtildi.
Kuzey Kıbrıs’ta (KKTC) AB’nin desteğiyle kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bütün engellemelerine rağmen çalışmalarını sürdürüyor. 2006’da kurulan komisyon kanalıyla bugüne kadar Türk kesiminde arazileri bulunan Rumlar, yaklaşık 142 milyon 600 bin sterlin (yaklaşık 526 milyon lira) karşılığındaki gayrimenkulü Türklere sattı.
Bu satışların KKTC’nin toprağının, 9 bin 251 kilometrekare olan tüm ada yüzölçümü dikkate alındığında yüzde 1.5 oranında artışa eşdeğer olduğu belirtiliyor.
5 BİN 699 BAŞVURU
Adada 3 bin 355 kilometrekarelik yüzölçüme sahip olan KKTC toprağının, satışların devam etmesi halinde giderek artacağına dikkat çekiliyor. Geçen yılın sonuna kadar 5 bin 699 Rum, gayrimenkulünü Türklere devretmek için komisyona başvurdu. Bu başvurulardan satışı gerçekleşen arazilerin toplam değerinin 142 milyon 600 bin sterlin olduğunu açıklayan komisyonun hâlâ çok sayıda başvuruyu incelediği, yeni kararların da bu yıl içinde çıkacağı belirtiliyor.
TÜRKLEŞTİRİLİYOR
Bu arada Rumların arazi satışına olumlu bakmayan Güney Kıbrıs’ta yayın yapan medya organları, “İşgal altındaki topraklar Türkleştiriliyor” manşetleri atıyor. Mesela, Simerini gazetesi, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuran Rumların konularını inceleyen Partilerarası Komite’nin topladığı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunduğu verilerin sansasyonel ve mülklerin gerçek değerinin sadece yüzde 9’u olduğunu ve ekonomik sıkıntı çeken Rumların bu konuda rahatlatılması gerektiğini öne sürüyor.
KRİZ ETKİLİ OLDU
Rumlar’ın Türk tarafında sahip oldukları gayrimenkulleri, ellerinden çıkarmalarında Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizin de etkili olduğunu belirten Kıbrıs Türk İşadamları Derneği İŞAD Başkanı Metin Şadi, “Bu satışlar, adada iki taraf arasında büyük sorun olan mülkiyet meselesinin bu yolla çözümüne de katkıda bulunuyor” dedi.
300 milyon euroluk yatırım
KKTC AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin, ofislerinin Avrupa ile bürokratik bir köprü vazifesi gördüğünü, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulmasıyla da mülkiyet probleminin yavaş yavaş çözüme doğru gittiğini söyledi ve şöyle konuştu: “AB, 2006’dan bu yana KKTC’ye yaklaşık 300 milyon eurolık yatırım kazandırdı. Bu yatırımların çoğu da mali işbirliğiyle yapılan altyapı yatırımlarıdır.”