AB Ecofin Konseyi (
Maliye ve
Ekonomi Bakanları), dün yaptığı toplantıdan
Yunanistan'ı sevindirecek bir karar için yeşil ışık yaktı. İrlanda'nın yaşadığı
ekonomik krize ilişkin yapılan toplantıda,
Yunanistan için daha önce belirlenen 3 yıl borçlanma ve 2 yıl
geri ödeme konusu yeniden düzenlendi. Buna göre
Atina, 110 milyar
Euro'dan oluşan
krediyi 4 yılda alacak. Geri ödemeyi ise 7 yılda yapacak.
Atina'nın 400 milyar Euro'ya yaklaşan dış borcu nedeniyle AB ve
IMF'ye ödemesi gereken kredinin takvimi uzatıldı. Yunanistan, geri ödeme takviminin uzun yıllara yayılmasından dolayı rahat bir nefes aldı. İlk anlaşmaya göre Atina, kullandığı kredinin ilk taksitini
Mayıs 2013'ten itibaren geri ödemeye başlayacak ve Mayıs 2015'te AB ve IMF'ye olan borcunu kapatacaktı. Dün sağlanan yeni anlaşmaya göre 110 milyar Euro'nun geri ödemesi Mayıs 2014'te başlayacak ve 2021 yılında tamamlanacak. Hem Yunanistan hem de İrlanda'ya uygulanacak
faiz miktarının yüzde 6,05 olması bekleniyor.
Yunan hükümet kaynakları, aşırı dış borç nedeniyle ülkenin iflasa sürükleneceğine dair
yabancı görüşünün, bu son kararla birlikte değişeceğine inandıklarını ifade etti. Yunanistan için en kritik yıllar 2014 ve 2015. Atina bu iki yılda 70,7 ve 76,6 milyar Euro (toplam 147,3 milyar Euro) geri borç ödemesinde bulunması gerekiyor.
Uluslararası piyasalar, ülkenin bu rakamı ödeyemeyeceği için iflas edebileceği senaryosunu dile getiriyordu.
Yunan basın yayın organları, AB ve IMF kredisinin geri ödenme süresinin uzatılmasıyla birlikte bu senaryonun zayıfladığını ve ülkenin borç ödeme yükünün hafiflediğini savunuyor. Yunanistan, 2011 yılında 55,1, 2012'de 57,9 ve 2013'te ise 53,1 milyar Euro borç geri ödemesinde bulunması gerekiyor.
Yunanistan, şimdiye kadar AB ve IMF'nin sağladığı 110 milyar Euro'luk kredi paketinden 3 taksitte toplam 38 milyar Euro kullandı.
Bu arada dün toplanan Ecofin ve Eurogroup, İrlanda'nın 22 Kasım'da AB ve IMF'ye kredi paketinden yararlanma başvurusu yapmasının ardından, 85 milyar Euro'luk kredi paketini kabul etti.