Gönül, "Yazılım kodlarının verilmemesi,
sistem üzerindeki hákimiyette bazı riskler doğurmaktadır. Uçak üzerinde milli olarak geliştirilmek istenen çalışmalar yapılamamaktadır" dedi.
AKP
Milletvekili Turan Çömez, taarruz uçağı F-35’in
üretiminde karşılaşılan sorunları bir önerge ile
TBMM gündemine getirdi. Çömez, "
Bilgisayar yazılım kodlarının"
Türkiye’ye verilmemesinin yaratacağı sorunlar hakkında bilgi isterken, projenin maliyeti ve Türkiye’nin vazgeçmesi durumundaki yükümlülüklerini sordu.
Önergeyi yanıtlayan Gönül, F-35 projesine ilişkin anlaşmanın 2002’de imzalandığını, projeye ABD ve Türkiye dışında
İngiltere,
İtalya,
Hollanda,
Kanada,
Avustralya,
Danimarka ve Norveç’in de dahil olduğunu bildirdi. Gönül,
uçakların "bilgisayar yazılım kodlarının" ABD tarafından projedeki diğer ülkelere verilmemesinin
Lockheed Martin firmasından kaynaklanmadığını, bu kararın, ABD’nin ulusal ifşa politikasının gereği olduğunu bildirdi.
GİRİŞİMLER SÜRÜYOR
Gönül, Türkiye’nin bu kısıtlamaların esnek hale getirilmesi konusundaki girişimlerinin sürdüğünü de bildirdi. Gönül, kamuoyunda 120 adet alınacağı iddia edilen F-35’lerin sayısı konusunda henüz karar verilmediğini, son değerlendirmeyi
Genelkurmay Başkanlığı’nın yapacağını vurguladı. Gönül, projenin maliyeti ve Türkiye’nin vazgeçmesi durumundaki yükümlülükleri ile ilgili olarak da şunları söyledi:
ÖDEME, PLANA GÖRE
"Sistem geliştirme ve gösterim (SDD) safhasına
katılım için taahhüt edilen 175 milyon dolar, 2002-20012 yılları arasında belirlenen ödeme planına göre gerçekleştirilecektir. Üretim evresine katılmama veya F-35 uçaklarının alınmamasına karar verilirse, halen içinde bulunulan bu evrede ayrılmak akılcı olacaktır. SDD evresinde ayrılma gerçekleşirse, ayrılma kararının resmen verilmesine kadar yapılmış olan ödemelerin geri alınması mümkün değildir. Daha sonraki ödemeler ise yapılmayacaktır."
HÜRRİYET