Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı, IMF'nin politikalarının oluşturulduğu Guvernörler Kurulu Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) toplantısının ardından sonuç bildirgesi yayınladı.
Bildiride, küresel toparlanmanın sürdüğü, büyümenin düşük kalmayı sürdürdüğü, aşağı yönlü risklerin yeni ortaya çıkan risklerle birlikte devam ettiği kaydedildi.
Bildiride, ABD’de ekonomik toparlanmanın mesafe kat ettiği, Japonya’da teşvik önlemlerinin ekonomik toparlanmayı teşvik ettiği, Avro alanının ise durgunluktan çıkmakta olduğu ve İngiltere gibi bazı diğer gelişmiş ülkelerde de büyümenin şimdiden hızlandığı ifade edildi.
Güçlendirilmiş ve sürdürülebilir büyüme bağlamında para politikalarının normalleştirilmesine doğru nihai geçişin, iyi iletişim içinde, doğru zamanlanmış ve dikkatli biçimde ayarlanmış şekilde olması gerektiği belirtilen bildiride, "ABD, kısa vadeli mali belirsizliklerle başa çıkmada acil adım atmalı, Avro alanı bankacılık birliğine yönelik ilerlemeleri geliştirmeli ve mali piyasa parçalanmalarını azaltmalı, Japonya da orta vadeli mali konsolidasyon ve büyümeyi canlandırmak için yapısal reformlar uygulamalı" ifadesi kullanıldı.
Gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin, küresel büyümenin büyük bölümünden sorumlu olmaya devam ettiği, ancak bu ekonomilerdeki büyümenin de ılımlı seyrettiği belirtilerek, “(Bu gruptaki ülkelerin) Temelleri ve politika çerçeveleri genellikle daha güçlü ama iç yapısal zorluklar devam ediyor. Sermaye akışında ve mali piyasalarda son dönemdeki kırılganlık, bazı ülkelerde yeni zorluklar ortaya çıkardı. Makro ekonomik politikaların sağlam olması gerekiyor. Büyük mali dengesizliklerin olduğu ülkelerde mali konsolidasyon yüksek öncelik olmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulunuldu.
Bildiride, değişim sürecindeki Arap ülkelerindeki zorlukların da farkında olunduğu kaydedilerek, bu ülkeler sürdürülebilir büyüme ve istihdam yaratımı için reformlar için teşvik edildi. Düşük gelirli ülkelerde büyümenin ise direnç göstermeye devam ettiği bildirildi.
"Küresel dengesizlikler azaldı"
Öte yandan, yapısal ve döngüsel nedenler dolayısıyla küresel dengesizliklerin azaldığı ama dengenin yeniden sağlanmasının öncelik olmayı sürdürdüğü kaydedilen bildiride, fonun kredibilitesini, meşruiyetini ve etkinliğini artırmak için IMF’nin yönetimi ve kota reformuna öncelik vermeye devam edecekleri tekrarlandı.
Bildiride, bu noktada tüm üyelerden 2010 reformlarını ertelemeden onaylamaları çağrısında bulunuldu.
IMFC’nin bir sonraki toplantısının, 11-12 Nisan 2014 tarihlerinde Washington’da yapılacağı bildirildi.