ABD askerleri 24 sivili nasıl vurdu?

ABD Başkanı George W.Bush, Irak’taki hatalarının en başına Ebu Gıreyb Hapishanesi’ndeki işkenceleri koyarken, soruşturması yakında sonuçlanacak olan Hadisa katliamının bu skandalı bile gölgede bırakab

ABD askerleri 24 sivili nasıl vurdu?

Amerikan Kongresi üyeleri, Hadisa’da geçtiğimiz 19 Kasım’da 24 sivilin ‘kasten’ katledildiği olaya ilişkin soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılmasını istedi. Kasabada devriye gezen bir araca açılan ateş sonucu bir arkadaşının öldürülmesine sinirlenen Amerikan askerleri, çevredeki evleri basarak aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 sivili katletmişti. Soruşturma sonunda, “askerlerin, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 Iraklı sivili soğukkanlılıkla öldürdüğü” yönünde bir rapor açıklanması bekleniyor. Katil askerlerin savaş suçundan ya da cinayetten suçlanabileceği ifade ediliyor.

Askerî yetkililer, olayın Ebu Gıreyb skandalı dahil, “Amerikan askerlerinin Irak’ta işlediği en ağır suç” olarak kabul edileceğini belirtiyor. Bu olaya ilişkin eleştirilerin, “Vietnam Savaşı sırasında ABD askerlerinin 500 silahsız köylüyü öldürdüğü ve 18 ay sonra açığa çıkarıldıktan sonra Amerikan kamuoyunun savaşla ilgili düşüncelerini değiştiren My Lai Katliamı’yla özdeşleştirileceği” ifade ediliyor. Amerikan ordusu, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 15 sivil ve bir askerin öldüğünü savunmuş, daha sonra ise “Iraklı sivillerin direnişçilerle yapılan çatışmanın arasında kaldığını” duyurmuştu. Ancak stajyer bir gazeteci tarafından katliamın hemen ardından çekilerek İngiliz medyasında yayınlanan fotoğraf ve görüntüler, olayın gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştı. Doktorlar da kurbanların yakın mesafeden vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı.

İngiliz The Times gazetesi, dünkü nüshasında katliamda bütün ailesi öldürülen 10 yaşındaki İman Hasan ile yapılan röportaja yer verdi. Olay günü okula gitmek üzere yeni kalktığını anlatan İman, babasının yan odada namaz kılmakta olduğunu, dedesiyle ninesinin yataklarında bulunduğunu belirtti. Dışarıdaki bazı patlama seslerinin ardından askerlerin evlerine girdiğini, dedesiyle ninesinin yattığı odaya bomba atıp babasına bağırdığını ifade etti. Annesi gözünün önünde vurulan İman, kendisinin ise odadaki bazı eşyaların arasına gizlendiğini bildirdi. Teyzesinin kucağındaki bebekle, dayısının ise evden kaçmaya çalışırken vurulduğunu belirten İman, evlerinin oturma odasının da tarandığını açıkladı. İman, baskından sadece kendisi ve erkek kardeşi Abdurrahman’ın kurtulduğunu belirterek, “Çok korkmuştuk, kımıldamaktan bile çekindik. Ben bacağımdan vuruldum. Buna rağmen dört saat süreyle kımıldamaya ve ses çıkartmaya çekindik. Yakınlarım hemen ölmedi. Askerler gittikten sonra onların inleyerek ölümünü seyrettik.” dedi. İman’ın amcası Ebu Muhammed de ölenleri üçer-beşer aynı mezara gömmek zorunda kaldıklarını söyledi. Times’a konuşan Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, ‘felaket’ dediği olayın Irak’ta El Kaide’ye taraftar kazandıracağını söyledi.
‘Ailem, inleyerek can verdi’
Katliamdan, saklanarak yaralı kurtulan 10 yaşındaki İman (üstte) yaşadığı dehşeti anlattı: “Okula gitmek için kalktım. Babam namaz kılıyordu. Dedem ve ninemin odasına bomba attılar, annemi gözümün önünde katlettiler. Teyzem kucağındaki bebekle vuruldu. Bacağımdan yaralandım. Sadece ben ve kardeşim kurtulduk; ama yakınlarım hemen ölmedi. Askerler gidince ailemin inleyerek ölmesini seyrettik.”


ZAMAN
<< Önceki Haber ABD askerleri 24 sivili nasıl vurdu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER