Amerikan yönetiminin temsilcilik dışında
Filistin bayrağının dalgalanmasına izin vermesi, taraflar arasındaki ilişkilerde değişimin bir sinyali olarak değerlendiriliyor. Filistin'in
Washington temsilcisi Maen Areikat yaptığı açıklamada, bina dışında Filistin bayrağının sallanmasının önemine değinerek, "Bayrak önemlidir. Her millet için çok kutsaldır, bizim için de öyle.
Bu bayrağın, Birleşik Devletler'de, Washington DC'de dalgalanması yasaktı. Tabi bu bizim kabul edemediğimiz bir durumdu" diye konuştu. Areikat,
ABD Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından, Filistin'in ABD'deki çalışmalarını kolaylaştırmak maksadıyla böyle bir kararın alındığını belirtti.
ABD, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, Filistin'in diplomatik statüsünü Genel Delegasyon seviyesine çıkarmıştı. Ancak Washington yönetimi Filistin'i bağımsız bir
ülke olarak tanımadığı için delegasyon, tam bir diplomatik misyon olarak görülmüyor.
Bununla birlikte Washington'da Filistin bayrağının sallanmasını önemli bir gelişme olarak niteleyen Areikat, "Bu bizim için çok mana ifade ediyor. Çünkü Filistin ulusunun bayrağı, Filistin halkının kendi kendini yönetme, devlet olma,
bağımsızlık mücadelesini temsil ediyor. Dolayısıyla Washington'da, Birleşik Devletler'de Filistin bayrağının dalgalanması büyük önem taşıyor. Çünkü bu, Filistin halkının Ortadoğu'daki barış girişimlerinde çok önemli bir
oyuncu olduğuna, onlar olmadan barış, istikrar veya güvenlik olmayacağına dair çok açık ve çok güçlü bir
mesaj" dedi.
ABD Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen, temsilcilik dışına Filistin bayrağının asılmasına tepki göstererek, bunun Filistinliler'in bir tertipi olarak nitelendirmişti. Areikat ise bunun gizli kapaklı bir girişim olmadığını belirterek, "Biz arkadan dolaplar çevirmiyoruz. Biz bağımsızlığımız için, özgürlüğümüz için mücadele eden insanlarız" diye konuştu.
Filistinliler'in Arap-
İsrail ihtilafının başlamasından bu yana, ABD'den her zaman tarafsız ve yansız olmalarını talep ettiğini kaydeden Areikat, "Amerikalı dostlarımıza 'İsrail'i terk etmenizi istemiyoruz, İsrail'e verdiğiniz desteği kesmenizi istemiyoruz' diyoruz, tam tersine, bu ilişkiyi barışı sağlamada bir avantaj olarak kullanabileceklerine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
ABD'deki Filistin heyeti dün, İsrail'in yerleşim birimlerindeki inşaa faaliyetlerine son verilmesine yönelik olarak BM
Güvenlik Konseyi'ne bir karar tasarı sunmuş, ancak bu ABD temsilcisinin engeline takılmıştı. Barışcıl yollarla çözüme ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Areikat, "Ama bizden bunu yapmamızı istemiyorlar" şeklinde tepkisini de dile getirdi.
Siyasi tartışmaların dışında, FKÖ binası dışında Filistin bayrağının dalgalandığını görmekten heyecan ve mutluluk duyan Amerikalılar da vardı. Filistinliler'in haklarını savunan bir dernekte faaliyet gösteren Julia Hurley, bunun iki taraf arasındaki ilişkiler için yeni bir gelecek manası taşıdığını ifade etti.
Hurley, "Bunun, Amerika'nın Filistinliler'e yönelik politikasında gerçek bir değişimin ilk adımı olmasını umuyorum. Bir değişim şart, daha eşit olacak bir değişim... Filistinliler'in özgürlüklerini ve eşit haklara sahip olduklarını görmemiz lazım. Bu çok, çok geç kalmış bir şey" dedi.
Filistin kökenli John Sakakini ise dalgalanan bir Filistin bayrağın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "ABD'de doğup büyüyen Filistin kökenli bir Amerikalı olarak bunu görmek büyük bir başarı" şeklinde konuştu.
Ailesinin ABD'ye göç ettiği 1980'li yıllardan bu yana siyasi olarak faaliyetlerde bulunduğunu belirten Sakakini, "Burada, Washington'da, misyon binasının dışında göndere çekilen bir Filistin bayrağı görmek gerçekten büykü bir başarı, Filistinliler'in haklarına yönelik büyük bir adım. Umurız gelecek yıl içinde bir devletimiz de olur" dedi.
İHA