AB'de haftada en fazla 48 saat çalışılmasına izin veriliyor.
Ancak bu sınırlamadan muaf tutulan
ülkeler bulunuyor.
Dönem başkanı
Finlandiya, uygulamadan muaf tutulan ülkelerde şu an haftada en fazla 78 saat olan sınırlamanın haftada en fazla 60 saate düşürülmesini öneriyor.
Ayrıca
yasadan muaf tutulma uygulamasının da gözden geçirilmesi ve bunun ileriki bir tarihte son bulacağı fikrinin yerleştirilmesi öneriliyor.
Çalışma bakanlarının üzerinde uzlaşmaları beklenen değişikliklerden biri, çalışma saatlerinin neye göre belirlendiği...
Şu an yürürlükte olan yönergeye göre, çalışan işyerinde uyuyor dahi olsa bu sınırlamaya tabi tutuluyor.
Bu da, özellikle hastanelerde çalışan doktorların çalışma saatlerinin nasıl belirleneceği konusunda üye ülkelerde sorun yaratıyor.
Yönergede yapılan değişikliklerde, aktif olarak işbaşında olunmayan saatlerin çalışma saati olarak değerlendirilmeyeceği belirtiliyor.
Çalışan hakları
Çalışma saatleri sınırlamasından muaf tutulma uygulamasına son verilmesini isteyen ülkeler AB içinde çoğunluğu şimdiye dek sağlayabilmiş değil...
Avrupa Komisyonu'nun çalışma işlerinden sorumlu üyesi Vladimir Spidla, eğer yasa üzerinde
anlaşma sağlanamazsa tasarıyı geri çekecekleri ve sınırlamalardan muaf tutulan ülkeleri ilk yönergeye uymadıkları gerekçesiyle cezalandıracakları tehdidinde bulundu.
Şu an 25 üye ülke arasında yönergeyi tam anlamıyla uygulayan sadece iki ülke bulunuyor.
Yasaya en fazla muhalefet eden ülke ise
İngiltere...
Çalışma saatlerini sınırlandıran yönerge, çalışanlara yılda en az dört hafta ücretli izin, her 24 saatte en az 11 saat dinlenme süresi, haftada en az bir gün izin ve çalışma süresi günde altı saati aşıyorsa gün içinde dinlenme vakti gibi haklar tanıyor.
Ayrıca gece çalışanların günde en fazla sekiz saat çalışmaları gerektiği ve sağlık kontrollerine hakları bulunduğu belirtiliyor.
İngiltere yasadan muaf tutulma uygulamasına son verilmesi yönündeki çabalara karşı direnmiş,
işçi piyasasında esnek davranılmasının
ekonomik büyümeyi
teşvik ettiğini ve işsizlik oranlarını düşürdüğünü savunmuştu.
Aralarında
Fransa ve
İspanya da olan bazı ülkeler ise muaf tutulma uygulamasının çalışanların sağlığı açısından zararlı olduğunu ve bunun İngiltere'ye
rekabet avantajı sağladığını öne sürmüştü.
BBC