Haaretz gazetesine göre, bir
İsrailli yetkili, "Bu adımın,
Filistinliler'in devlet olma başvurusunun BM
Güvenlik Konseyi oylamasını engellemeye yardımcı olmak amacıyla son haftalarda İsrail'e büyük
destek veren Merkel'i çok kızdırdığını" söyledi.
Netanyahu'nun talebi üzerine, Merkel'in Filistin Devlet Başkanı
Mahmud Abbas'a Orta
doğu Dörtlüsü'nün müzakerelerin derhal yeniden başlatılması konusundaki girişimini kabul etmesi için büyük
baskı yaptığını hatırlatan İsrailli yetkili,
Almanya'nın şimdi tavrını yeniden gözden geçirip, BM Genel Kurulu'nda Filistin'e üye olmayan devlet statüsü verilmesini destekleyebileceğini ifade etti.
Merkel'in, Gilo inşaatı ile ilgili açıklamanın tarafların müzakere masasına dönmesi çabalarını tehlikeye attığı gerekçesiyle, özellikle açıklamanın zamanlaması açısından da çok öfkelendiği kaydedildi.
BM
Güvenlik Konseyi'nde Filistin tasarısını veto edeceğini açıklamasından dolayı ABD ile Filistinliler arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle,
Almanya'nın Filistinliler'i etkileyebilecek İsrail müttefikleri arasında hemen hemen tek
ülke olması nedeniyle, İsrail'in müzakere masasına dönmesi için Filistinliler'e baskı yapmasını istediği ülkenin de Almanya olduğu hatırlatıldı.
Bu nedenle Merkel'in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a
telefon edip, bir an önce müzakere masasına dönmesi talebinde bulunduğu da ifade edildi. Abbas, bu konuşmada Netanyahu'nun Almanlar veya Amerikalılar'a yerleşimlerde inşaat yasağını 3 ay uzatması konusunda garanti vermeyi kabul etmesini istemiş; bu sürede sınırlar ve güvenlikle ilgili görüşmelerin yapılabileceğini ifade etmişti. Bu mesajın konuşmadan hemen kısa bir süre sonra Netanyahu'ya aktarıldığı ancak Netanyahu'nun karşılık vermediği de belirtildi.
"Almanya-İsrail ilişkilerinde
kriz yok"
İsrail
Başbakanlığı, bugün yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı
Binyamin Netanyahu ile Almanya Başbakanı
Angela Merkel arasında "sert" geçen
telefon görüşmesi sonrası, iki ülke arasındaki ilişkilerde kriz yaşandığı haberlerini yalanladı.
İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Alman hükümeti ve Başbakan Merkel ile ilişkilerin "yakın" ve "iyi" olduğu belirtilerek, "uzlaşmazlıkların da düzgün bir şekilde tartışılıp giderildiği" vurgulandı.
Açıklamada, medyanın gerçekleri çarpıttığı öne sürülerek, medya kuruluşlarının geçmişte de İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerde diplomatik kriz haberleri yapmasına karşılık, ABD Başkanı'nın, ilişkilerin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu belirttiğine dikkati çekildi.