Görüşmelerden sonra
akşam saatlerinde
Dışişleri Bakanı Krishna ile basının karşısına geçen
Clinton, ABD ve
Hindistan'ın ABD'nin Hindistan'da 2
nükleer santral inşaatı ve Hindistan'a sofistike
silah satışı konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Clinton, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Hindistan'ı küresel dünyanın yeni önder ülkelerinden olarak gördüğünü dile getirdi. Hindistan'a ABD'nin
savunma teknolojilerini satması konusunda anlaştıklarını da dile getiren Clinton, bu anlaşmanın en önemli şartının bu teknolojilerin güvensiz ellere geçmesine izin vermemek olduğunun altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Clinton ayrıca Hindistan
Başbakanı Singh ile yaptıkları görüşmede Hint hükümetinin yeni inşa edilecek iki ayrı nükleer santral ve nükleer bölgenin ABD şirketleri tarafından inşasına onay verdiğini açıkladı. Bu santrallerin inşasından bitimine kadar 10 milyar dolarlık bir ticareti gerçekleştireceği bildirildi.
Hindistan'ın gelecek 5 yıl içinde eskimiş Rus teknolojisinin hakim olduğu savunmasını yenilemek için 30 milyar dolar harcaması bekleniyor.
Amerikan şirketleri
Lockheed Martin Corp and
Boeing Co. yanı sıra Rus MiG-35,
Fransız Dassault Rafale, İsveçli Saab KAS-39 Gripen ve Eurofighter Typhoon firmaları da 126 çok amaçlı savaş uçağının yenilenmesi ihalesini Hindistan'dan almak için yarışıyor.
Clinton ayrıca Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in ABD Başkanı Obama tarafından kendi dönemindeki ilk resmi devlet lideri olarak 24 Kasım'da ağırlanacağını açıkladı. (CİHAN)