Türkiye’nin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin (KÖC) Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhakının tanınmadığı belirtilen açıklamada, “Bu çerçevede, KÖC’nde 14 Eylül 2014 günü yapılan “seçimlerin” de ülkemiz açısından bir geçerliliği bulunmamaktadır.” denildi..
Son günlerde Kırım Tatar Milli Meclisi’ne (KTMM) yönelik baskıların giderek artmasının derin endişeyle karşılandığı kaydedilen açıklamada, “Kırım’ın yerli halkı olan Tatar toplumunu sindirmeye yönelik bu tür eylemleri kınıyor ve derhal sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz.” uyarısı yapıldı.
Kırım’da 14 Eylül’de yapılan yerel seçimlerde iktidar partisi Birleşik Rusya adayları 70 sandalye ve Vladimir Jirinovski’nin partisi Liberal Demokrat Parti 5 sandalye kazandı. Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi olarak çalışan parlamentoda 75 sandalye bulunuyor. Sivastopol ve Kırım’da seçimlere katılım yüzde 53,61 olarak gerçekleşti.
KTMM’nin Simferopol’da bulunan ofisine ise dün sabah saatlerinde polis baskın düzenledi. Meclis Başkan Yardımcısı Neriman Celal, Interfax’a yaptığı açıklamada, “Üniformalı insanlar meclise geldi. Çalışanlar içeriye girmesine izin vermedi. Maskeli insanlar binayı ablukaya aldı ve araştırma yapacağını söyledi. İçeriye polis girdi. Polisin elinde inceleme yapmak için gerekli evrakları da vardı.” dedi.
KTMM binasının Kırım Vakfı’na ait olduğu, vakfın da doğrudan Kırım Tatarları manevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Rusya Soruşturma Komisyonu Kırım departmanı ise Interfax’a olayla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.
CİHAN