Türkiye’nin NATO’yu olağanüstü bir toplantıya çağırması da şimdilik düşünülmüyor. Yetkililer, Suriye’den bir saldırı gelmesi halinde Türkiye’nin NATO’nun 5’inci maddesinin işletilmesi için girişimde bulunma hakkının her zaman olduğunu vurguladılar.
Askeri ve sivil yetkililer, Suriye’ye yönelik olası bir askeri operasyonla ilgili haberlerin abartılı olmasından şikayetçiler. Yetkililer, Ankara’nın ‘şu an’ için Suriye’ye ilişkin ‘Yol haritası’nın ana hatları şöyle anlattılar:
BM SÜRECİ BEKLENECEK
Türkiye, Suriye konusunda önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) sürecinin tamamlanmasından yana. Hürriyet'in haberine göre, Ankara, BMGK’de Rusya ve Çin’in vetosu gelmesi halinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD’li mevkidaşı John Kerry ve diğer Batılı müttefiklerle üzerinde mutabık kaldığı ‘Gönüllüler Ordusu’nu gündeme taşımayı planlıyor.
TEZKERE
Dışişleri’ne göre eğer Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Suriye’ye yönelik bir askeri operasyonu olacaksa, hükümetin 4 Ekim 2012’de 1 yıl süreyle TBMM’den yetki aldığı tezkere yeterli. Ancak yabancı güçlerin Türkiye üzerinden Suriye’ye operasyonu gündeme gelirse bunun için yeni bir tezkere gerekiyor. Yetkililer, “Nasıl bir adım atılacağı belli olmadığı için hükümetin de şu aşamada yeni bir tezkere hazırlığı yok” dediler.
İNCİRLİK
Sadece ABD’ye ait uçaklar İncirlik Üssü’nü kullanacaksa, Türk-ABD İkili Askeri Anlaşması’na göre 48 savaş uçağını aşmamak kaydıyla bu mümkün. Ancak üssün uluslararası bir güç tarafından kullanılması durumunda ise tezkere gerekiyor.
NATO
Ankara şu an için NATO şemsiyesi altında bir operasyon olabileceğini düşünmüyor. Ancak Türkiye, NATO’nun ileride Suriye ile ilgili bir toplantı yapabileceğini de gözardı etmiyor. Türkiye’nin NATO’yu olağanüstü bir toplantıya çağırması da şimdilik düşünülmüyor. Yetkililer, Suriye’den bir saldırı gelmesi halinde Türkiye’nin NATO’nun 5’inci maddesinin işletilmesi için girişimde bulunma hakkının her zaman olduğunu vurguladılar.
SINIRDA DURUM
Askeri kaynaklar, Türk savaş uçağının düşürülmesinden sonra Suriye’ye karşı değiştirilen angajman kurallarıyla birlikte sınırda her türlü askeri önlemin alındığını, bölgeye daha o zaman takviye güç yapıldığını belirttiler. Aynı yetkililer, “Hudut birliklerimiz her türlü savaş koşullarına göre hazırlıklı. Zaten gerektiğinde Suriye tarafına muharip anlamda sert şekilde cevap verildiği ortada” dediler.
HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
Sınır boyunca hem Genelkurmay, hem de Emniyet yetkilileri kimyasal tehdide karşı personel ve teknik donanım olarak tüm tedbirleri almış durumda. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana’ya yerleştirilmiş Patriot hava savunma sistemleri de Suriye’den gelebilecek olası SCUD füzelerine karşı 24 saat alarm vaziyetteler.