- Almanya'dan Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyecek yeni hamle.
- Türkiye aleyhine ifadelerin yer aldığı program kabul edildi.
- Ancak SPD karşı çıkarsa, geçerliliğini kaybedebilir.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine karşı çıktığı ve 2013- 2017 tarihleri arasında partinin hedeflerini içeren hükümet programı, Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi yönetim kurulunda kabul edildi.
128 sayfadan oluşan Merkel’in hükümet programında "Türkiye ile ilişkileri yeni bir düzeye taşımak" ismiyle özel başlık bulunuyor. Programda şu ifadeler yer alıyor: "Türkiye’nin stratejik ve ekonomik olarak Avrupa için önemini görüyoruz. Türkiye ve Almanya’daki insanlar arasında çok yönlü ilişkiler var. Bu nedenle Türkiye ve AB ilişkilerini derinleştirmek istiyoruz. Yakın bir işbirliği hem AB’deki hem de Türkiye’deki insanların çıkarınadır. Türkiye ve AB arasında mümkün olduğu kadar yakın işbirliği ve dış ve güvenlik politikasında ise stratejik işbirliği istiyoruz. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini reddediyoruz. Çünkü Türkiye üyelik şartlarına sahip değil. Ülkenin büyüklüğü ve ekonomik yapısı AB’ye ağır gelecektir."
SPD'NİN TAVRI BELİRLEYİCİ OLABİLİR
Başbakan Merkel, bu zamana kadar ısrar ettiği "imtiyazlı ortaklık" fikrinden de vazgeçip ilişkileri stratejik işbirliği kapsamında geliştirmek istiyor. 22 Eylül 2013 tarihinde federal seçim sonrası CDU’nun Sosyal Demokratlarla (SPD) büyük koalisyon kurması durumunda Türkiye’nin AB üyeliği konusunda SPD’nin yaklaşımı önemli. SPD’nin karşı çıkması durumunda Merkel’in tam üyelik karşıtlığı koalisyon sözleşmesine alınmayabilir. Merkel’in partisi CDU’nun yönetim kurulunda Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Milletvekili Serap Güler ve Aşağı Saksonya Eski Uyum, Aile ve Sağlık Bakanı Aygül Özkan da yer alıyor.
CİHAN