Beyin kanaması geçirdikten altı hafta sonra 4 Ocak'ta hastaneye kaldırılan 79 yaşındaki
Ariel Şaron'un koma hali hala sürüyor.
Tel Aviv'de bir rehabilitasyon merkezinde siyasetten uzakta bulunan Şaron'a iki oğlu bakıyor. Her ne kadar beslenme tüpüne bağlı olsa da doktorları, Şaron'un diğer
vücut fonksiyonlarının normal çalıştığını belirtiyor. Doktorlar, beyninin çok yavaş çalışmasına rağmen Şaron'un yakınlarının seslerine tepki gösterdiğini kaydediyorlar.
Şaron'un bulunduğu Şeba Tıp Merkezi'nden dün yapılan açıklamada da "Şaron'un tıp merkezine geldiğinden beri komada olduğu; ancak bazı uyarılara tepki verdiğinin gözlendiği" belirtildi. Açıklamada Şaron'a yeterli tıbbi müdahalenin yapıldığı ve bir ameliyata gerek olmadığı belirtildi.
Şaron'un yakın dostlarından önceki danışmanı Rananan Gissin, Şaron'un komadan çıkabileceğini; ancak siyasete dönmesi gibi bir şeyin asla mümkün olmayacağını söyledi. Gissin, "Geri döneceği konusunda bir umudum var. Ancak böyle bir durumda arada yaşanan bunca şeyi görünce siyasete dönmek isteyeceğini pek sanmıyorum" dedi.
Şaron'un komaya girmesinin ardından
İsrail'de, İsraillilerin daha önce hiç yaşamadığı bir lider boşluğu yaşandığı belirtiliyor. Şaron'un 2005'te aldığı Gazze'den çekilme kararı bugün bölgede hala tartışılıyor.
Şaron'un halefi Olmert'in başbakanlığı döneminde İsrail'de halkın başbakan olan desteği en alt seviyeye düşmüştü. Olmert, özellikle
Lübnan Savaşı'ndan dolayı çok puan kaybederken, içerde skandallar dışarıda ise
İran ile mücadele etmek zorunda kaldı.
Uzmanlar, Şaron'un siyasi sorumluluk alabildiğini ve bir görev duygusu olduğunu belirterek, her ne kadar yaptıklarını pek onaylamasa da İsrail halkının Şaron'u özlediğini düşünüyorlar.
HALEFİNDEN ŞARON'A DUYGUSAL ANMA
Şaron'un siyasete geri dönemeyeceğinin anlaşılmasının ardındaan partisi Kadima'nın başına
Ehud Olmert geçti ve seçimlerle İsrail'in yeni
Başbakanı oldu. Olmert'in, selefinin komaya girişinin ikinci yıldönümünde Yediot Aharanot ve Maariv gazetelerine Şaron hakkında duygusal açıklamalarda bulundu.
Şaron'la birlikte geçirdiği zamanları özlediğini ifade eden Olmert, Şaron'un "birgün geriye dönmesini de bütün kalbiyle istediğini" kaydetti. Olmert, "Beraber geçirdiğimiz uzun saatleri, sesini ve nüktedanlığını özlüyorum" dedi.
Olmert, Şaron'un hastaneye kaldırıldığı gece yaşadıklarını ise şöyle anlattı: Genel sekreteri beni arayarak Başbakanı bilincini kaybettiğini ve
iktidar görevini benim üslenmem gerektiğini söyledi. Bugün hala eğer Şaron benim yerimde olsaydı ne yapardı diye kendime soruyorum. Şaron'un bütün yaşamı boyunca sahip olduğu ve kendisine
rehberlik ettiği etmiş olan
Yahudi niteliği güçlü, vatandaşlarına barış sunan, güçlü ve saygın İsrail fikrine bağlıyım. Şaron'un mümkün olsa bana 'İnançla yolunu izle ve halkını yönet' diyeceğini biliyorum."
CİHAN