Yerel saatle 21.10'da (TSİ 15.10) Ay'a başarılı yumuşak inişin gerçekleşmesiyle Çin, dünyada ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından bunu gerçekleştiren üçüncü ülke oldu.
İnsansız olarak uzaya gönderilen Chang'e-3'ün (Ay Tanrıçası) Ay'a inişi 12 dakika sürdü. Ay yüzeyine 15 kilometre yükseklikten inişe başlayan Chang'e-3, 100 metre kala ise havada kısa bir duraklama yaptı. İniş aracının motoru ayın yüzeyine 4,5 metre kala toz kalkmaması için durduruldu ve Chang'e-3 yüzeye rahatça iniş yaptı.
Chang'e-3, Dünya'dan bakıldığında Ay'ın kuzeybatısında yer alan Sinüs Iridum veya Gökkuşağı Körfezi adlı kadrandaki bazaltik lav ovasına indi. Böylece buraya ilk kez bir uzay aracı iniş yapmış oldu.
Ay'a şimdiye kadar ABD ve Sovyetler Birliği 13 kez başarılı yumuşak iniş gerçekleştirdi. Çin, 112 saatlik uçuşun ardından Ay'a inen Chang'e-3'ün Ay'da hayatta kalma gibi önemli teknik sorunların çözülebilmesinde büyük misyon eda etmesi bekleniyor.
İnişten birkaç saat sonra ise özel teleskop ve kamerayla Yütu (Yeşim Tavşan) adlı 6 tekerlekli ay gezi robotu da Chang'e-3'den ayrılarak ay yüzeyinde saate 200 kilometre hızla bilimsel keşif yapacak.
140 kilogram ağırlığındaki Yütu, buradan aldığı verileri anında Dünya ile paylaşacak. Gezici aracın görevleri arasında, doğal kaynakları ararken, Ay'ın jeolojik yapısı ve yüzeyindeki maddeleri ölçme de bulunuyor. Üç ay boyunca 5 kilometrekarelik bir alanda araştırma yapacak Yütu, "bağımsız'' navigasyon sistemi ve tekerleklerinin Ay'ın toz yüzeyini kavrama gibi ileri teknolojiye sahip.
Aracın ayrıca 30 dereceye kadar eğimli tırmanma kapasitesine sahip Yütu ayrıca, Ay'daki büyük sıcaklık değişimlerine dayanabilen yüksek verimli ve entegre bir robot konumunda da bulunuyor.