BM
Güvenlik Konseyi,
Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) süresini 6 aylığına uzatan ve tarafları 8 Temmuz anlaşmasını uygulamaya ve özlü müzakereleri başlatmak için esneklik ve siyasi irade göstermeye çağıran bir karar tasarısı kabul etti.
BM
Güvenlik Konseyi bugün yaptığı toplantıda, geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un adada 26
Mayıs ile 15
Kasım 2007 tarihleri arasındaki gelişmeleri ele aldığı ve
görev süresi yarın dolacak dolan UNFICYP'nin süresinin 15 Haziran 2008 tarihine dek uzatılmasını isteyen Kıbrıs raporunu değerlendirdi.
Konsey daha sonra Ban'ın Kıbrıs raporuyla ilgili hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
''2008 YILI ÖNEMLİ FIRSAT PENCERESİ''
Kıbrıs sorununa çözüm bulma sorumluluğunun adadaki taraflara ait olduğu belirtilerek, BM'nin ana rolünün, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşmada taraflara yardımcı olmak olduğu anımsatılan kararda, 2008 yılının Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünde kararlı bir ilerleme sağlanılması açısından ''önemli bir fırsat penceresi'' olduğu vurgulandı.
8 TEMMUZ ANLAŞMASINA DESTEK
Bu kapsamda taraflar arasında kabul edilen 8 Temmuz 2006 anlaşmasındaki ilke ve kararlarından memnuniyet duyulduğu belirtilerek ''iki-
toplumlu, iki-bölgeli federasyon ve siyasi eşitliğe dayanan kapsamlı çözümün''
desteklendiği, bunun sağlanmasının mümkün olduğu ve gecikmeksizin hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.
8 Temmuz anlaşmasının uygulamaya geçmemesinden dolayı üzüntü duyulduğu belirtilen kararda, tarafların gecikmeksizin anlaşmayı uygulamaya geçirmeleri istendi.
Kararda iki tarafça geliştirilen güven arttırıcı önlemlerden memnuniyet duyulduğu ve biran önce uygulanmasının gerektiği belirtilerek, bu önlemlerin iki toplum arasında güven yaratmada oynadığı önemli rolden söz edildi. Adada iki taraf arasında devam eden karşılıklı geçişlerden memnuniyet duyulduğu belirtilen kararda, bu kapsamda yeni geçiş kapılarının açılması desteklendi.
-''BAN'IN SON KIBRIS RAPORUNA DESTEK''-
Kararın esas maddelerinde ise, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs raporuna destek verildi. Kararda ''Genel Sekreter Ban'ın adada son 6 aydaki gelişmelerle ilgili yaptığı analizden memnuniyet'' duyulduğu belirtildi.
Adadaki statükonun kabul edilemez olduğu belirtilen kararda, adanın birleşmesine yönelik müzakerelerin uzun zamandır çıkmazda olduğu gerçeği bir kez daha teyit edildi.
Kararda 8 Temmuz sürecine tam destek verilerek bu konuda ilerleme sağlanılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca tarafların karşılıklı suçlamaları bir tarafa bırakmaları tavsiyesinde bulunulan kararda, taraflardan önümüzdeki aylarda özlü müzakerelere başlamak için ''esneklik ve siyasi irade'' göstermeleri istendi.
Karar bu gerçekler ışığında UNFICYP'nin görev süresi 6 aylığına uzattı.