Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi sebebiyle 'Bilge Kral' olarak anılan İzzetbegoviç'in mezarı başındaki törene, Aliya'nın oğlu ve Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, merhumun kurduğu ve ülkedeki Boşnakları temsil eden en büyük siyasi parti olan Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç, Fransız yazar Bernard Henry-Levy, partililer, çok sayıda Bosna Hersek Ordusu mensupları, savaş döneminin komutanları ve vatandaşlar katıldı.
Merhum İzzetbegoviç'in mezarı başındaki törene katılanlar, mezara çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu ve dua etti.
Törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakir İzzetbegoviç, babası rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in iyi bir baba, adam, dost olduğunu ve ondan çok şey öğrendiğini söyledi.
Oğul İzzetbegoviç, ''Babamdan, affetmeyi öğrendim. Kendisi, hayatının 17 yılını cezaevinde ve savaşta geçirdi. Aliya, hayatının son 10 yılında sadece devleti yönetti. Haberleri okuyup takip eder, ilgili insanlarla irtibata geçerdi. Her şeyini halkı ile paylaşırdı'' dedi.
Aliya'nın mezarı başındaki törenin ardından, merhum için Kur'an-ı Kerim okundu.
Merhum cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in vefatının 10onuncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu akşam da Ulusal Tiyatro binasında anma töreni düzenlenecek. Törende, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Styepan Meşiç, Fransız yazar Henry-Levy ve Aliya'nın yakın arkadaşı Prof. Dr. Hilmo Neimarliya konuşma yapacak.
"Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç
Bosna-Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Şamac şehrinde 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın kurucusu oldu.
Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı. Aliya İzzetbegoviç, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu, Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.
Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna-Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.