Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''İstenirse Atina'ya yapılacak camiyi finanse edebileceklerine'' dair demecine cevap niteliğinde bir makale kaleme alan Pangalos, uzun yıllardır Yunan politikacılar tarafından ifade edilmeyen Osmanlı mirasına dair cesur açıklamalarda bulundu. Yaptığı ses getiren açıklamalarla her zaman gündemde kalmayı başaran eski başbakan yardımcısı Pangalos, Türkiye'nin kiliseleri korumasını da övdü.
110 bin tirajla haftalık en çok satan gazeteler arasında bulunan To Vima'da yayımlanan yazısında Pangalos, Atina'ya cami inşa edilmesi konusunda dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olduğu dönemde çok çaba sarf ettiğini ancak yapılamamasından ötürü duyduğu üzüntü ve mahcubiyeti dile getirdi. Pangalos'un makalesine okurlar tarafından çok sayıda lehte ve aleyhte yorum yapıldı.
''BİZ BÖYLEYİZ; İNŞALLAH CAMİ YAPILIR''
''İnşaAllah'' başlıklı makalesinde son 20 yılda 3 defa parlamentoda yasal düzenleme yapılmasına rağmen sürüncemede bırakılan cami konusunda Atinalı Müslümanlara biraz daha sabır tavsiye eden ve özeleştiride bulunan Pangalos, ''Müslüman hemşehrilerimiz ve göçmenler sakin olmalıdırlar. Uluslararası gözlemcilerden ve kuruluşlardan bize biraz da fazla zaman vermeleri konusunda ricada bulunmalıyız. Bu olayın üzerinden zaten 15 yıl geçti. E, ne olsun? Biz böyleyiz, böyle yaparız.'' dedi.
''OSMANLI MİRASINI TAHRİP ETTİK''
Osmanlı mirasına dair yapılan tahribatı eleştiren, Türkiye'yi ise kiliseleri koruduğu için öven Pangalos, şöyle devam etti: ''Seçkin bir halk olarak başka medeniyetlere karşı da çok derin bir şekilde kayıtsızız. Böylece Orta Çağ Yunanistan'ına yani Frenklere ve Osmanlı egemenliğini hatırlatan her şeyi sistematik olarak tahrip ettik ya da yok olması için bıraktık. Osmanlıların Yunanistan'da inşa ettiği binlerce camiden çok azı ayakta kalabildi. Sadece bazılarının son zamanlarda restorasyonu için çaba gösterilmektedir. Tam tersine, Türkiye'de, yüzyıllar içinde Hıristiyan mabetlerine karşı yapılan tahribatları gözden kaçırmadan, bugün kiliselerin var olduğunu, restore edildiklerini ve aktif olarak ibadet merkezleri olarak kullanıldıklarını görmekteyiz.''
''AİHM'YE BAŞVURULURSA AĞIR CEZA YERİZ''
4 milyonluk Attika bölgesinde yaşayan 100 bin Müslüman'ın ibadet yapabilecekleri bir camileri olmadığını belirten eski dışişleri ve eski başbakan yardımcısı Pangalos, cami yapılmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından cezalandırılabilecekleri uyarısında bulundu: ''Böyle bir ibadet yerinin olması Yunanistan'ın bir sorumluluğudur. Tanınmış dinlere aktif saygı gösterme konusunda uluslararası anlaşmayı imzalamıştır. Bu konuda AİHM'si ülkemize çok ağır mali yaptırımlar getirebilir. Buna paralel olarak çağdaş bir devletin sorumluluğudur.'' ''Trakya'daki Müslüman hemşehrilerimiz Lozan Antlaşması'nın koruması altındadır, biz de saygı göstermekteyiz'' diyen Pangalos, ''Gelecekte de saygı göstereceğiz, bu da menfaatimizedir.'' ifadelerini kullandı.
Atina'da ikamet eden Müslümanlar, 6 ay önce Yunan hükümetinin cami için verdiği sözü tutmaması halinde AİHM'sine gideceklerini duyurmuştu.
CİHAN