Çin’de bir köy var ki tüm ahalisi ressam. Yüzlerce atölyede, dünyaca ünlü ressamların en bilinen eserleri harıl harıl kopya ediliyor. Dünyadaki taklit yağlıboya tabloların yüzde 60’ı da bu köyde üretiliyor.
Çin’in güneyinde, Hong Kong’un doğusunda yer alan Shenzhen şehrine bağlı bir belde Dafen. ‘Ressamlar köyü’ olarak anılıyor burası. Binlerce çeşit yağlıboya tablonun, en bilinen resimlerin reprodüksiyonları, seri halinde üretiliyor. Ancak köy denilmesi sizi aldatmasın. On binden fazla ressamın ‘sanat’ını icra ettiği bu köyde, üç yüzü aşkın atölye var. Dafen, her yıl milyonlarca tabloyu dünyanın birçok ülkesine özellikle de Rusya, Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediyor.
Bugün binlerce ev ve otel duvarlarını süsleyen, tabiri caizse ‘çakma’ birçok tablonun menşei Dafen şehri. China Daily gazetesine göre dünyada yağlıboya tablo kopyalarının yüzde 60’ı burada üretiliyor.
"MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İÇİN FIRÇA SALLIYORLAR"
Zaman gazetesinin haberine göre,“Çakma resim” köyünde ünlü ressamların en bilindik eserlerinin seri halde üretimi yapılıyor. Tabloların fiyatı ressamın ustalığına göre değişiyor. Bir eserin üstünkörü yapılan kopyası için 5 Euro fiyat biçilirken orijinalinden ancak profesyonel gözlerin ayırt edebileceği eserler için dudak uçuklatan rakamlardan bahsediliyor.
Dafen köyünün sakinleri farklı profillere sahip. Sanat üniversitelerinden mezun işin ehli ressamlar da var, resim çizebilen ancak tasarlama kabiliyetinden uzak kişiler de. Profesyonel olanlar elbette bir gün kendi eserleriyle tanınmayı hayal ediyor ama birçoğu için bu sadece hayal olarak kalıyor.
Bir ressamın bazen bin kez aynı motifi çizdiği oluyor. Resmin oluşma aşamasında, ellerinde fırçalarıyla aynı motifi yapmak üzere tablodan tabloya koşuşturan ressamları görebiliyorsunuz. Daha kaliteli görünümlü ya da orijinaline yakın resimler için üniversite mezunları tercih ediliyor. Bazı atölyeler uzmanlaştıkları motifleri belirlemiş, örneğin sadece çiçek ya da manzara resimlerinin seri üretimini yapıyorlar. Başkaları ise yalnız profesyonel taklitleri üretip satıyor. Uzmanlık alanı olarak bir ressamı seçmiş ve sadece onun eserlerini kopyalayan atölyeler de var.
Çin hukukuna göre bir sanatçının eserlerinin taklit edilmesi için ölümünden 50 yıl geçmiş olması gerekiyor. Ancak her koşulda müşterinin memnuniyeti ön planda tutulduğu için bazen kurallar göz ardı edilebiliyor. Sırf müşteri istiyor diye ünlü bir eseri bile değiştirebiliyorlar.