Genişletilmiş
Irak'a komşu ülkeler
Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde,
Çırağan Sarayı Yıldız Salonu'nda yapılan törende,
anlaşma belgesini,
Dışişleri Bakanı ve
Başmüzakereci Ali
Babacan ile
Arap Birliği Genel Sekreteri
Amr Musa imzaladı. İmza töreni öncesinde iki tarafın heyetleri bir araya geldi.
Babacan, törende yaptığı konuşmada, köklü tarihi, kültürel ve sosyal bağlara sahip olan ve aynı coğrafyayı paylaşan
Türkiye ve Arap Birliği'nin aynı zamanda aynı kaderi de paylaştığını kaydetti. Dost ve kardeş Türk ve Arap halkları arasındaki bağların, yüzyıllardır süregelen karşılıklı etkileşim sonunda pekişerek daha da geliştiğini belirten Babacan, dışişleri bakanlığı görevini üstlenmesinin ardından ilk ziyaretlerini
Orta Doğu'ya yapmasının,
bölge ülkelerinden üst düzey isimlerin Türkiye'ye gelmiş ve gelecek olması ve iki taraf arasındaki artan
ekonomik ilişkilerin, Türkiye ile Arap Birligi arasında artan
işbirliğinin göstergesi olduğunu belirtti.
Orta Doğu bölgesinde Türkiye ve Arap birligi ülkelerinin aynı tehditlerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Babacan, bu nedenle bazı
hedeflerin de paylaşıldığını bildirdi. Irak,
Filistin ve Lübnan'daki sorunların hem Arap Birliği, hem de Türkiye'yi etkilediğini söyleyen Babacan,
terörizmin de ülkeleri ve halkları hedef almaya devam ettiğini kaydetti.
Bu sorunlarla baş edebilmek için bölge ülkelerinin işbirliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Babacan, bölgede barış ve istikrar sağlanmasının amaçlandığını, işbirliğinin artırılması için de bu forumun oluşturulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
"TÜRKİYE İLİŞKİLERİMİZ İÇİN YENİ BİR ÇIKIŞ NOKTASI"
Genel Sekreter Musa da konuşmasında, bu anlaşmaya ilişkin önerinin geçen yıl kendisi tarafından Haziran ayında yapıldığını hatırlatarak, anlaşmanın
Arap dünyası ile Türkiye arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını ve Arap-Türk ilişkileri için yeni bir çıkış noktası olacağını söyledi.
Anlaşmanın aynı zamanda Orta Doğu'nun karşılaştığı zorluklarla mücadelede yardımcı olacağını ifade eden Musa, birçok alanda işbirliğine gidilmesi için için bu anlaşmanın kapıları açacağını söyledi. Musa, "Anlaşma bölgesel alanda Arap-Türk ilişkileri için yeni bir sayfa açacaktır" dedi.
Musa ayrıca, terörizme ve teröristlere kesinlikle karşı olduklarını da belirterek, Türkiye'nin maruz kaldığı saldırıları kınadıklarını kaydetti.
Anlaşmayla, Türkiye ile Arap Birliği arasında siyasi ve güvenlikle ilgili konuların yanı sıra ekonomik, kültürel ve sosyal
kalkınma alanlarında işbirliği yapılması, ayrıca Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda güç birliğine gidilmesi amaçlanıyor.
Türk-Arap İşbirliği Forumu'nun, özellikle son dönemde Türkiye ile Arap ülkeleri arasında her alanda kaydedilen ilerlemeye yeni bir ivme kazandırması ve ilişkilerin daha da ileri götürülmesine yardımcı olması bekleniyor.
Türkiye ile
Arap ülkeleri arasındaki bu yeni adım, ikili ilişkilerin her veçhesine yapacağı katkıların yanı sıra bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi yolundaki gayretleri güçlendirmesi bakımından da önem taşıyor.
RİCE, MALİKİ İLE BİR ARAYA GELDİ
Bu arada, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı
Condoleezza Rice, İstanbul'a gelmesinin ardından Irak Başbakanı
Nuri El Maliki ile bir araya geldi.
Genişletilmiş Irak konferansı için İstanbul'da bulunan Rice, gün içinde Ankara'ya da giderek temaslarda bulunmuştu. Rice'a Irak'ın kuzeyinden kaynaklı terör nedeniyle Türkiye'nin duyduğu rahatsızlık bir kez daha dile getirilmiş, artık somut eylemlere geçilmesi temennisi iletilmişti.
AA