Mısır'da 25 Ocak
halk ayaklanmasına çizdikleri
karikatürlerle
destek veren amatör çizerler,
Tahrir Meydanı'nda
Devrim Sanatçılar Birliği'ni kurdular.
Mısırlı amatör çizerler, Mübarek rejiminin
egemen olduğu 30 yıl boyunca politik karikatür çizmekten uzak durdular. Halk ayaklanmasının başlaması ile birlikte muhalefet ile beraber ünlü Tahrir Meydanı'na inen
karikatüristler, çizimleri ile devrime yön veriyorlar.
Her hafta
Cuma günü Tahrir Meydanı'nda bulunan bir fast food büfesinin önü amatör çizerlere ev sahipliği yapıyor. Tahrir karikatüristlerinin komşusu ise seyyar bir
hastane.
Muhaliflerin yönetime karşı tavrı ve siyasal gelişmeler Tahrir karikatüristleri için o hafta çizilecek konuyu belirliyor.
Ayaklanmanın ilk günlerinde Mübarek ve Mübarek rejiminin üyelerini
hedef alan karikatüristlerin hedef tahtasında şimdi Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal
Hüseyin Tantavi var.
Birbirinden esprili çizgilerle askeri konseyi eleştiren amatör çizerler, Tahrir Meydanı'nda canlı tanıklık ettikleri olayları da çizgiye dökmeyi
ihmal etmiyorlar.
Çoğu zaman meydanda bekleyen muhaliflerle sabahlayan amatör karikatüristler, çizimlerini meydanda bulunan çadırlarda ve çevredeki duvarlarda sergiliyorlar.
Tahrir Meydanı'ndaki dağınıklığa son vermek isteyen
Muhammed Tabras, Devrim Sanatçıları Birliği'ni kurdu. Birliğe onlarca amatör karikatürist üye olmak için başvuruda bulundu. Henüz bir merkezi olmayan birlik Tahrir Meydanı'na bir
tabela asarak burayı
genel merkez ilan etti.
Muhammed Tabras, çizgileri ile devrime yön verdiklerini kaydederek, Tahrir karikatüristlerinin gösteri yapan muhaliflerin moral kaynağı olduğunu belirtti.
Konu sıkıntısı çekmediklerini, yaşayarak çizdiklerini ifade eden Tabras, politik olmamalarına rağmen Mısır Devrimi'nin kendilerini politik çizmeye zorladığını anlattı.
Devrim Sanatçılar Birliği üyesi olan ve her hafta Cuma günü Tahrir Meydanı'na gelerek çizimler yapan Mustafa
Muhammed Ali ise Mübarek döneminde politik, eleştirisel karikatürler yapmanın zorluğuna işaret ederek, "Mübarek döneminde siyasi bir şey çizerseniz gizli polis teşkilatı tarafından tutuklanırdınız. Bu nedenle o dönemdeki politik karikatürler çok azdı. Devrim ile birlikte özgürce çizmek serbest oldu" dedi.
Ressamlar Tahrir'de sanatlarını sergiliyor
Tahrir Meydanı'nda sadece karikatüristler çizim yapmıyor amatör ressamlar da
gösteriler esnasında hünerlerini sergiliyor.
Ressamların bir kısmı Tahrir'de bulunan duvarlara halk ayaklanması ile ilgili resimleri nakşederken, başka bir grup ise hünerlerini paraya çeviriyor.
Tahrir Meydanı'nda bulunan bazı ressamlar, bir göstericinin koluna siyasi bir sembol ya da Mısır bayrağı yapma karşılığında 5 Mısır Poundu (1,5 TL) kazanıyor.
Birçoğu daha önce başka işlerde çalışan Tahrir ressamları, gösterilerin durumuna göre günde 10 ile 20 arasında boyama işi alıyor.
Bazı amatör ressamlar ise cadde ve duvarlara resimler yapıyor ve para kazanma amacı olmadan sadece muhaliflere destek veriyor.
Daha önce
şoför olan Hasan
Haşim, amatör olarak resimler çizdiğini, halk ayaklanmasının ardından da Tahrir Meydanı'ndaki gösteriler sırasında göstericilerin istediği sembol ve şekilleri çizerek para kazandığını kaydetti.