Ürdün'de gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan
Prens Muhammed'e göre merkezi
Birleşik Arap Emirlikleri'nde olacak Muhammed Bin Raşid
El Maktum Vakfı,
Arap dünyasında insan gelişimi ve bilgi altyapısının iyileştirmesi için çalışacak.
Vakfın öncelikli gayeleri arasında araştırma fonu oluşturulması, bölgesel üniversitelerde araştırma merkezleri kurulması ve liderlik gelişimi programlarının başlatılması yer alıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren de öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve yazarlar için burs verilmeye başlanacak.
Konuşmasında Arap dünyası ve Batı ülkeleri arasındaki bilgi uçurumundan bahseden Prens Muhammed "Genç nesle mutluluk ve
ümit aşılamak ve onları bilinmeyeni araştırmaya
teşvik etmek hükümetlerin ve toplulukların sorumluluğudur" dedi. Prens ayrıca bölgede 15 yaşın altındaki nüfusun yüzde 18'inin, kadın nüfusun ise yüzde 43'ünün
okuma yazma bilmediğini ve bunun
alarm verici bir durum olduğunu belirtti.
İnsan gelişimi raporlarına göre Arap dünyasında basılan edebî ve akademik kitaplar dünyada basılan tüm kitapların yüzde 0.08'ine tekabül ediyor. Bu oran sadece Türkiye'de basılan kitaplardan bile daha az.
Kuzey Amerika'da basılan her 100 bin kitaba karşılık
Güney Amerika'da 42 bin, Arap dünyasında ise 6 bin 500 kitap basılıyor.
İlmi araştırmalara harcanan miktarda Arap dünyası yine geride kalıyor. Gelişmiş ülkeler gayri safi milli hâsılasının yüzde 2,5 ile yüzde 5'ini araştırmalara ayırırken bu rakam Arap dünyasında ancak yüzde 0.02'ye ulaşıyor. Gelişmiş ülkelerde her 10 bin kişiye 110 akademisyen düşerken Arap dünyasında her 10 bin kişiye sadece 3,3 akademisyen düşüyor.
Bilgi toplumu oluşturmaya yönelik bu projenin kendi kategorisindeki en büyük girişim olduğu bildirildi. Ayrıca bu eğitim projesinin Birleşik Arap Emirlikleri'ni bölgede bir eğitim ve araştırma üssü haline getirmesi ve Arap dünyasının insan ve eğitim zenginliğine katkıda bulunması bekleniyor.