Toplantıya
AGİT üyesi 56
ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor.
AGİT Dönem Başkanı ve
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, gerçekleştirilecek zirve ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, AGİT'in tarihinde önemli bir sayfa açılacağını belirtti.
Güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıktığı zirveye dünyanın değişik ülkelerinden binden fazla gazeteci toplantıları takip etmek üzere akredite olmuş durumda.
Bağımsızlık Sarayı'nda yapılacak zirve sırasında konuk liderler, Türk işadamlarının imzasını taşıyan ülkenin en büyük otelleri; Rixos President
Astana ile Ramada Plaza Astana 'da kalacak.
Cumhurbaşkanı Nursultan
Nazarbayev, zirveye ayrı bir önem verirken, 1999'da
İstanbul'da yapılan zirvenin ardından ilk kez toplanacak, liderler dünyada birikmiş sorunların ve ayrılıkların tarafsız, pratik ve gerçekçi yaklaşımlarla
analiz edilerek ele alınmasına imkan tanıyacak. AGİT'in, mevcut çatışmaların sona erdirilmesi ve doğabilecek yeni çatışma ortamlarının önlenmesi açısından sorumluluk alması gerektiğini düşünen Nazarbayev, daha önce yaptığı açıklamada dünya çapında böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmanın önemli olduğunu vurgulamıştı.
Zirvenin ana
gündem maddesine Afganistan'ın güvenliği ve bölgede görev yapan birliklerin stratejik konumu ve AGİT'in
yol haritası. Ev sahibi Nazarbayev ayrıca zirvede
Avrasya ve
Avrupa-
Atlantik bölgesinin güvenliği ve yaşanacak olası sorunları da gündeme getirmeyi planlıyor.
KAZAKİSTAN'IN ZİRVEDEN BEKLENTİLERİ BÜYÜK
Kazakistan lideri
Nursultan Nazarbayev, AGİT'in sadece
soğuk savaş döneminde değil, günümüzde de aktif olarak yapısını koruduğunu belirtiyor. AGİT'in Astana'da yapılacak zirvesinde başta dünyanın kitle
imha silahlarından arındırılması, uluslararası
terör, organize suçlar, siber suçlar, insan ticareti ve uyuşturucu ticaretinin önlenmesi açısından tedbirlerin arttırılması gerektiği yönünde önemli kararların çıkacağını ifade eden Nazabayev, ülkesinin hoşgörü ve ayrımcılık yapılmaması noktasında büyük bir sorumluluk aldığını düşünüyor.
Astana ilk kez bu kadar çok lideri ağırlayacak. Yarın başlayacak ve iki gün sürecek zirveye 56 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor. Önlemlerinin en üst düzeye çıktığı şehirde polisler adeta kuş uçurtmuyor.
Zirve dolayısıyla başkent Astana adeta dünya ile bağlantısını koparacak. Astana'ya yapılacak
uçak seferleri, iptal edilirken
tren ve
otobüs seferleri de sınırlı şekilde yapılıyor
KAZAKİSTAN'IN DÖNEM BAŞKANLIĞI BAŞARILI GEÇTİ
Kazakistan, BDT ülkeleri arasında AGİT'e dönem başkanlığı yapan ilk ülke. İlk ciddi sınavını Kırgızistan'da yaşanan
halk ayaklanması ve sonrasında yaşanan süreçte veren Kazakistan, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'i özel bir uçakla ülkesine getirdi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev öncelikle ülkesini terk etmemek için direnen Kırgız devrik lider Bakiyev'i ikna ederek ülkesine getirmeyi başardı.
SON TOPLANTI İSTANBUL'DA OLMUŞTU
AGİT'in 18-19
Kasım 1999 tarihinde İstanbul'da yapılan son liderler zirvesine o tarihlerde üye 54 ülkenin dışında AGİT üyesi olmayan 8 ülke gözlemci sıfatıyla katılmıştı. ''Yüzyılın son zirvesi'' olarak adlandırılan AGİT İstanbul Zirvesinde 21. yüzyılda izlenecek politikaların çerçevesi çizilmişti.
Bundan önce AGİT Liderler Zirvesi sırasıyla 1975
Helsinki, 1990
Paris, 1992 Helsinki, 1994
Budapeşte, 1996
Lizbon ve 1999 İstanbul'da yapıldı.