Le Figaro gazetesine konuşan Erdoğan, Paris'e yapacağı ziyarete büyük önem verdiğini ifade ederek, bu ziyaret sonucunda
Fransa'da devam eden "
Türkiye Mevsimi" etkinliklerinin de sona ereceğini hatırlattı.
Fransa ve
Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan, gerçekten bütün Fransızların Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmadığına işaret ederek, "Bazı Fransızlar, bizim üye olmamıza ön yargıyla bakıyor. Bu görüşün değişmesi için çalışmamız gerekir" diye konuştu.
Geçmişte Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı
Jacques Chirac ile birlikte çalıştığını ve durumun farklı olduğunu belirten Erdoğan, şu anda Fransa'da sadece liderin değiştiğini ve kamuoyunda büyük bir değişiklik olmadığını, son durumu anlamakta güçlük çektiğini ifade etti. Erdoğan, yapacağı ziyaretin bu sorunların giderilmesine yardımcı olmasını arzu ettiğini belirtti.
Almanya Başkanı Angela Merkel'in 2006 yılından bu yana iki kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Türkiye'yi gençliğinde ziyaret ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de gelip bugünün Türkiye'sini görmesi gerektiğini" ifade etti.
Erdoğan, Paris'e yapacağı ziyaret sırasında Sarkozy'yi Türkiye'ye davet edeceğini belirterek, Sarkozy'nin, ziyaret etmesi halinde Türkiye'nin birçok AB
ülkesinden bazı alanlarda daha ileri olduğunu göreceğini belirtti.
Erdoğan, bir soru üzerine, Türkiye'nin AB için yük değil, aksine AB'nin sorunlarının giderilmesine yardımcı olan bir ülke olacağını söyledi.
-İRAN-
İran ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, İran'ın
nükleer enerji sorununun diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğini belirtti ve bu ülkeye müeyyide uygulamanın sonuç getirmeyeceğini ifade etti.
Erdoğan, İran'a daha önce iki kez müeyyide uygulanmasına karar verildiğini hatırlatarak, bu kararı alanların, yine bu kararı ilk çiğneyen ülkeler olduğunu belirtti.
Erdoğan, İran ile Türkiye arasında arasında 1639 yılından bu yana sınırın değişmediğini ve iki ülke arasına başta
doğal gaz olmak üzere önemli
ekonomik ilişkiler bulunduğunu ifade etti.
İsrail ile ilişkilere ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, bölgede bir yanlışlık yapıldığında bunu görmemezlikten gelmenin doğru olmadığını belirtti ve bir Türk atasözüne atıfla, "Gerçek dost acı da olsa gerçeği söyler. Biz gerçeği söylüyoruz. Şu anda Maalesef İsrail, Orta Doğu'da barışı arzu etmiyor" diye konuştu.
Erdoğan, İsrail'in yeni yerleşimlerine ABD ve diğer
Avrupa ülkelerinin de karşı çıktığını hatırlattı.
AK Parti'nin "İslamist parti" olduğunu yolundaki yakıştırmalara karşı çıkan Erdoğan, kendilerini muhafazakar demokrat olarak gördüklerini ifade etti.
AA