Lavrov’la görüşmesi sonrası basına konuşan Cemil, “Rusya’dan borç alınması konusunu müzakere ettik. Ümit ediyorum yıl sonuna kadar parametreler netleşir. Ancak, rakamlar konusunda bir şey demek için henüz erken…” dedi. Kredi şartlarının Rusya tarafından kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili bir soruya Cemil, “Ümit ediyorum…” karşılığını vermekle yetindi.
Rusya’nın Suriye’ye yönelik tüm anlaşmaları yerine getirmeyi sürdürdüğünü kaydeden Cemil, görüşmede S-300’lerin sevkiyatı konusunu ele almadıklarını belirtti. Rusya, daha önce S-300 anlaşmasının yasal olduğu ve anlaşmanın iptal edilmediği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300’lerin henüz Suriye’ye verilmediğini ifade etmişti. Rusya, 2010’de imzaladığı 900 milyon dolarlık anlaşma çerçevesinde Suriye’ye 6 adet S-300 füze savunma sistemi ve 144 adet füze vermeyi taahhüt ediyor.
Suriye’de hükümet ve yerel muhalefetin Cenevre-2 görüşmeleri için herhangi bir ön şartları olmadığını vurgulayan Cemil, “Bir kısım batılı ülkeler ve dış muhalefetin ön şartları var. Biz bu davranışı uygun bulmuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Cemil’e göre krizin tek çözüm yolu ulusal koalisyonun kurulması.
Suriye’de yaşanan sorunlar nedeni ile Batılı ülkeleri suçlayan Cemil, Suriye krizinin siyasi yollarla çözümü ve Suriye hükümetine sağladığı destek nedeni ile Rusya’ya teşekkür etti. Cemil, Rusya ve diğer dost ülkelerin Suriye halkına sağladığı yardımın olmaması durumunda ülkenin ekonomik durumunu hayal bile edemeyeceğini kaydetti.
RUSYA DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDE
Suriye krizinin çözümü konusunda hükümetin ön şart olmadan Cenevre-2’ye katılacağını açıklamasına rağmen, Suriye Ulusal Konseyi’nin böyle bir yaklaşımı olmamasından dolayı derin üzüntü içinde olduklarını belirten Lavrov da, konferansın toplanması ile ilgili ümitsiz yaklaşımların giderilmesi için çalıştıklarını söyledi. Lavrov, Cemil’le olan görüşmesinde Cenevre Konferansı’nda terör ve aşırılıkçı grupların ülkeden çıkarılması için ortak çaba gösterilmesinin ele alınmasını istedi.