Petrol kaynaklarının önemli bölümünü kaybeden Suriye yönetiminin, Mısır limanlarını kullanarak İran ve Irak’tan petrol ithal ettiği belirlendi. Belgelere göre, ambargo altındaki Esed rejimi, bu yolla gizlice 17 milyon varil petrol aldı.
Suriye’de yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaşta Beşşar Esed rejimi zayıflamasına rağmen henüz devrilmedi. ABD ve AB’nin başını çektiği Batılı ülkeler, Esed yönetimine ve şirketlerine ambargo koymasına rağmen, Suriye’nin bu yasağı deldiği ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre, Şam yönetimi bu yıl şubat ve ekim ayları arasında 17 milyon varil ham petrol ithal etti. Bu ithalatın yarısı doğrudan İran’dan, diğer yarısı da Mısır’ın Sidi Kerir limanından yapıldı.
MALİKİ YÖNETİMİNDEN ÖRTÜLÜ DESTEK
Mısır limanından gelen petrolün yarısının ise Irak petrolü olduğu belirlendi. Haberde, Irak’tan boru hattıyla Kızıl Deniz altından İskenderiye Limanı’na gelen petrolün, burada İran gemilerine yüklendiği kaydedildi.
MİLYONLARCA DOLAR ÖDENDİ
Reuters’ın habere kaynak gösterdiği nakliye ve ödeme belgelerine göre, Lübnan ve Mısırlı şirketler, ambargo altındaki Suriye devlet petrol şirketi Sytrol adına sevkıyat yapmış. Sadece Esed’in denetimindeki Banyas’taki rafineriye mart ve mayıs aylarında gönderilen petrol için 250 milyon dolarlık fatura kesilmiş. Bir başka faturada da Lübnanlı OPT şirketi, 375 milyon euro’luk ödemeyi aldığını belirtiyor.
FAZLA PARA İSTEMİŞLER
Bugün gazetesinin haberine göre, belgelerde şirketlerin Suriye’ye nakliye riski nedeniyle piyasa fiyatlarına göre daha fazla ödeme talep ettiği görülüyor. Üstelik bu belgeler Mısır, Irak ve Lübnan yönetimlerinin Esed’in tedarik zincirine katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. Böylece Esed rejiminin ömrünü uzatmasına doğrudan destek oluyorlar.