Fransa'nın ünlü tarihçisi Jean-Pierre Azema da milletvekillerini uyararak, “Hatıralarla oyun oynamayı bırakın” dedi.
"
Ermeni soykırımının inkarını suç sayan"
yasa teklifinin bugün
Fransız parlamentosunuda görüşülmesi beklenirken, bir grup milletvekilinin yasa teklifini desteklediği, bir grubun ise sömürgeciliğin olumlu yanlarını gösteren yasanın geri çekilmesini örnek göstererek, “tarihçilerin işine parlamenterlerin karışmaması” görüşünde oldukları belirtildi.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerinin önemli bir bölümünün teklife karşı çıktığı dikkate alındığında, bu milletvekillerinin oylamaya katılıp katılmaması sonuç için belirleyici olacak. Siyasi gözlemciler, UMP'nin bütün milletvekillerinin oylamaya katılması halinde teklifin reddedilme olasılığının yüksek olduğunu, bununla birlikte katılmama halinde de teklifin kabul edilme imkanının bulunduğunu belirtiyor.
“Sömürgeciliğin olumlu yanlarının okullarda öğretilmesi” ile ilgili yasanın, Mecliste çok az sayıda parlamenterin oyuyla geçmesi buna örnek gösteriliyor.
TEKLİFİ SUNAN SOSYALİST PARTİ'DE ÇATLAK
Bu arada, teklifi sunan Sosyalist Parti'nin içinde de
çatlak seslerin bulunduğu belirtilirken, partinin Meclisteki Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault'nun başını çektiği bazı milletvekillerinin teklife
soğuk baktığı ifade ediliyor. İktidardaki UMP'nin oylamada grup kararı almayacağı ve milletvekillerini serbest bırakacağı bildiriliyor. Siyasi gözlemciler, milletvekillerinin Fransız tarihçilerin önceki gün yayımladıkları, yasa teklifine şiddetle karşı çıkan bildiriden de oldukça etkilendiğini ifade ediyor.
Bildiride, “derin bir biçimde şoke olduklarını” kaydeden tarihçiler, bu tür bir yasa teklifinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişler ve “
Tarih öğretmenleri bu yasa teklifiyle rehin alınacaklar” ifadesini kullanmışlardı.
Tarihçilerin bildirisinde, “daha önce bu tür bir yasa teklifi verilmeyeceği yolunda söz veren milletvekillerinin, yine aynı yolu
tercih etmesinin ayrıca şoke edici bir durum olduğu” vurgulanmıştı.
HÜKÜMET SENATOYA GÖTÜRMEYEBİLİR
Öte yandan, yasa teklifi, Meclisten geçse bile, Senato gündemine bir yıl içinde gelmediği takdirde, gelecek yıl seçimler olacağı için kadük olacak.
Hükümetin, Meclisten geçse bile, teklifin Senatonun gündemine gelmesini engelleyerek, yasalaşmasını engelleme imkanı bulunduğu da belirtiliyor.
Sosyalist Parti'nin Mecliste 18 Mayıs'ta görüşülecek teklifi, sözde soykırımın inkarının suç sayılmasını öngörüyor. Teklifin yasalaşması için Senatoda da kabul edilmesi gerekiyor. Fransa Parlamentosunun 2001 yılında sözde soykırımı resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi,
Paris ile
Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.
TARİHÇİ AZEMA: HATIRALARLA OYUN OYNAMAYIN
Fransa'nın ünlü tarihçisi Jean-Pierre Azema, milletvekillerini uyararak, “Hatıralarla oyun oynamayı bırakın” dedi.
Liberation gazetesinin
misafir köşe yazarlarını ağırladığı ”Rebonds” başlıklı sayfasına
makale yazan Azema, Sosyalist Parti'nin sunduğu “Ermeni soykırımını inkar etmeyi cezalandırma” yasa teklifinin, tarih ile ilgili bir yargıyı dayatacağı için
demokrasi açısından tehlikeli olduğunu ifade etti.
“Tarih için Özgürlük” girişiminin üyelerinin geçen yıl
Aralık ayında ortak bir bildiriyi kaleme aldıklarını hatırlatan Azema, ”parlamentoların tarih yazamayacağının” vurgulandığı bu bildiriye ülkedeki yaklaşık 700 üniversite
öğretim üyesinin ve tarihçinin
imza attığına dikkati çekti.
Fransız parlamentosunun tarihle ilgili kabul ettiği 4 yasanın değiştirilmesini istediklerini kaydeden Azema, makalesinde özetle şu görüşlere yer verdi:
SOVYET TECRÜBESİ VE OY ENDİŞESİ
“Daha önce belirttiğimiz gibi yasalar tarihi gerçekleri yazamaz. Tarihi gerçek, devlet otoritesini kabul etmez.
Sovyetler Birliği tecrübesi bizim için bu konuda örnek olmalı. Tarihin, tarihçilere ait olduğunu söylemiyoruz. Araştırmaların sonuçları herkese ait. Her vatandaşın tarihi bilgiye ulaşma hakkını korumak istediğimiz için gerçeklerin resmi olarak ilanına karşı çıkıyoruz. Çünkü bu yasalar, ne araştırmamız gerektiğini, ne öğretmemiz gerektiğini bize dayatıyor. Bu demokratik bir rejime yakışmıyor. Aralık ayında meclisteki siyasi parti temsilcileri bize üstü kapalı bir biçimde tarihle ilgili konularda artık yasa yapılmayacağı konusunda söz vermişlerdi. Şimdi yeni bir yasanın hazırlandığını öğreniyoruz. Milletvekillerinin, tarihle ilgili yasaların kötü sonuçlarına bakmaması ve oy endişesiyle hareket etmesi çok üzücü.”
Yasa teklifi, bugün mecliste ilgili komisyonda görüşüldükten sonra 18 mayısta
genel kurul oturumuna gelecek.
Teklifin yasalaşması için
senatoda da kabul edilmesi gerekiyor.
Yasa teklifinin kabul edilmesi, “soykırımı inkar edenler” hakkında 45 bin
avro para ve bir yıl
hapis cezası talep edilmesine olanak sağlayacak.
Fransa parlamentosunun 2001 yılında sözde soykırımı resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.