Fransız tarihçi, bir Türk arkadaşı aracılığıyla,
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı
Antalya Milletvekili Mehmet Dülger'e konuyu iletti.
AK Partili Dülger de Fransız tarihçinin bu talebini, AK Parti Genel Başkanı ve Baş
bakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletti.
Dülger'in verdiği bilgiye göre 'konuya sıcak bakan'
Başbakan Erdoğan, söz konusu talebin, İçişleri Bakanına da iletilmesini istedi.
Dülger, görüştüğü İçişleri Bakanı
Abdülkadir Aksu'nun, başvurunun yapılmasının ardından konunun değerlendireceğini söylediğini belirtti.
“Ucuz politikaya isyan ediyorum”
Fransız tarihçi Jean-Michel Thibaux'nun, Türk arkadaşına gönderdiği, vatandaşlığa geçme dileğini anlatan
elektronik postada, ''altı yıl önce
Türkiye'yi,
Ermeni soykırımını tanımaya zorladıkları zaman onu savunmayı üstlenmiştim” açıklamasında bulundu.
Thibaux “bir kere daha Fransız Cumhurbaşkanı
Jacques Chirac, '
Avrupa Birliğine girmek istiyorsa, Türkiye'nin bu yönde hareket etmesi gerektiğini' söylüyor. Türk dostlarıma, burada bir
şantaj söz konusu olduğunu ifade etmek isterim ve 6 sene önce olduğu gibi, açıklanmamış amacı, topraklarımızın üzerinde yaşayan Ermeni kökenli insanların
seçim sırasında iltifatlarına mazhar olmak olan bu
ucuz politika metoduna isyan ediyorum” dedi.
Türkiye’nin de
Fransa'da 1789 Devrimi esnasında yapılan katliamın tanınmasını isteyebileceğini belirten traihçi, yüzbinlerce Fransızın, bu kanlı yıllar boyunca ölüme gittiğini aktardı.
Fransız tarihçi, 1789 Devrimi ile ilgili olarak “
özgürlük, eşitlik, kardeşlik adına insanların kafası giyotinde kesildi. Erkekler, kadınlar ve çocuklar gırtlaklandı, parça parça edildi, kurşuna dizildi, yakıldı... Meudon atölyelerinde, işkence edilen insanların derilerinden elbiseler dikiliyordu. Ölülerin yağları
hapishane mutfaklarında kullanılıyordu” ifadalerini kullandı.
"Tüm tarih gözden geçirilmeli"
“O zaman milyonlarca Kızılderili'yi yerlerinden ettikleri için Amerikalıları, Orta Amerika'da ve
Güney Amerika'da
yerli medeniyetleri ortadan kaldırdıkları için İspanyolları da itham etmek gerekir” diyen Jean-Michel Thibaux sözlerini “bu şartlarda bütün insanlık tarihi yeniden gözden geçirilmeli ve hiçbir topluluk, bunun dışında kalmamalıdır'' diye sürdürdü.
Türkiye'nin kendini doğrulamaya ihtiyacı olmadığını,
genç nesillerin daha iyi bir dünya özlemi içinde olduklarını ve geçmişten dolayı suçlu tutulamayacaklarını ifade eden Thibaux, ''oğullar, babaların suçlarının sorumlusu değillerdir. Artık Türkleri işaret parmağımızla göstermekten vazgeçelim. Onlar pek çok noktada bize
ders verecek durumdadırlar. Türkiye'yi seviyorum ve Avrupalı entelektüeller arasında onu savunan az sayıda insandan biriyim. Eğer Türk Hükümeti onaylarsa ve beni Türk tabiyetine kabul ederse, artık Türkiye benim vatanım olacaktır'' dedi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı: “Yasa teklifi gereksiz”
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Sosyalist Parti'nin sunduğu ‘Ermeni soykırımı’nı kabul etmemenin suç sayılmasını öngören
yasa teklifini gereksiz bulduğu görüşünü bir kez daha yineledi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jean-Baptiste Mattei, basına yaptığı açımlamada, yasa teklifinin, 'hükümeti bağlamadığını' belirterek, ''bizim gözümüzde bu yasa teklifi gerekli değil'' ifadesini kullandı.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP)
Meclis Grup Başkanı Bernard Accoyer de, UMP üyelerinin önemli bir bölümünün perşembe günü yapılacak oylamaya katılmayacağını söyledi.
Siyasi gözlemciler, UMP ve Sosyalist Parti'den yasa teklifine karşı çıkan milletvekillerinin, oylamaya katılarak 'hayır' oyu vermek yerine, Ermeni seçmenlerin tepkisinden çekindikleri için genel kurula gitmeyecekleri yorumunda bulunuyor.
UMP milletvekili Patrik Deveciyan'ın sunduğu, Sosyalist Parti'nin de desteklemesi beklenen değişiklik önergesi, bilim adamları, tarihçi ve akademisyenlerin konuyla ilgili çalışma ve araştırmalarının, olası yaptırımlardan muaf tutulmasını öngörüyor.
Fransa Ermeni iddialarını 2001'de tanıdı
Fransa, 2001 yılında kabul edilen bir yasa ile 'Ermeni soykırımı'nı resmen tanıdı. Bu kararın ardından, Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde uzun süre gerginlik yaşanmıştı.
Fransa'da zaman zaman gündeme gelen soykırım iddiaları, son günlerde tekrar
tartışma konusu oldu. Son olarak muhalefetteki Sosyalist Parti, ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini tekrar Meclis gündemine getirme kararı aldı.
Sosyalist Parti'nin yaptığı
öneri doğrultusunda yasa teklifi 12 ekimde Meclis Genel Kurulu'nda tartışılarak oylanacak.
Sosyalistlerin bu konuda hazırladığı yasa teklifi, geçtiğimiz mayıs ayında da tartışılmış, ancak zaman kalmadığı için yeni yasama dönemine kalmıştı.
Fransa'daki Meclis sistemi, muhalefet partilerine yılda belirli sayıda yasa teklifini, ilgili komisyonun görüşüne bakılmaksızın, Meclis Genel Kurulu'na getirme hakkı tanıyor. Bu teklifler tartışılarak oylanıyor.
Fransa'da Sosyalistlerin hazırladığı teklifin yasalaşması için Senato'dan da geçmesi gerekiyor. Meclis'teki oylamada teklifin rahatça kabul edilebileceğini belirten siyasi gözlemciler, hükümetin teklifin Senato gündemine gelmesine izin vermeyeceğini kaydediyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, 30 eylülde iki günlük resmi ziyaret için gittiği Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 'Ermeni soykırımı' anıtını ziyaret etmiş ve 'Türkiye'nin geçmişteki hatalarını kabul etmesi gerektiğini' söylemişti.