Fukuşima'daki nükleer santralde yaşanan sorunların önüne geçilemiyor. Elektrik kesintileri nedeniyle gündeme kısa bir önce tekrar gelen santralde bu sefer radyasyonlu su sızıntısı yaşanıyor. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO), radyasyonlu suyun bulunduğu havuzlardan birinden az bir miktarda sızıntı meydana geldiğini tespit ettiklerini açıkladı. TEPCO, "Havuzun içindeki suda ciddi bir azalma olmamasına rağmen havuz dışında radyasyonlu su tespit ettik." dedi. Bu havuzlardaki su, 11 Mart sonrası yaşanan krizde nükleer yakıt çubuklarını soğutmak için kullanılmıştı.
Tokyo Elektrik Şirketi dün yaptığı açıklamada da 120 ton kadar radyasyonlu suyun bulunduğu havuzdan toprağa sızmış olabileceğini belirtmişti. TEPCO, sızıntının sebebini henüz tespit edemediklerini belirtti. Havuzun, kıyıdan 800 metre uzakta bulunduğu için suyun okyanusa ulaşamayacağı belirtildi.
Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sorun, 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunaminin reaktörleri vurmasının ardından başlamıştı. Jeneratörlerin su altında kalmasıyla soğutma sistemleri devre dışı kalmış ve etrafa radyasyon yayılmıştı. Bu felaketten sonra santralin tamamen kapatılması hedeflenmişti ancak santralde sürekli sorunlar yaşanıyor. TEPCO önceki gün yaptığı açıklamada kullanılmış nükleer çubukların bulunduğu üçüncü havuzda elektrik arızası yaşandığını açıklamıştı. Bu sorun 3 saat içinde çözülmesine rağmen santralle ilgili soru işaretleri sürüyordu.
Bu son elektrik sorunundan önce de kullanılmış yakıt çubuklarının bulunduğu havuzlarda geçtiğimiz ay da benzer bir sorun yaşanmıştı. Bir, üç ve dört numaralı havuz ile ortak havuzun elektrik sisteminde yaşanan arıza nedeniyle soğutma işlemi durmuştu. 30 saat süren krizin ardından uzmanlar, ek tedbirlerle sorunu aşmıştı. Yetkililer daha sonra yaptıkları çalışmada krize, bir farenin kabloları kemirmesinin yol açtığını tespit etmişti.
CİHAN