Toplantıda
Anayasa Mahkemesi'nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast,
PKK'nın Beyoğlu'nda 50 kişiyi öldürmesi, ardından da
Türkiye'nin
Kuzey Irak'a girmesini içeren bir
senaryonun konuşulduğu iddia ediliyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin
Washington'u ziyaret eden milletvekillerinden
Egemen Bağış ve
Reha Denemeç basın toplantısında sorular üzerine, bu toplantıyı çok sert cümleler ile eleştirdiler.
Egemen Bağış, Washington'da böylesi bir toplantıda konuşulduğu ileri sürülen şeyler eğer doğruysa, bunu konuşanların, hele bu kişiler Türkler ise, vatan
haini olacaklarını söyledi.
Edindiğimiz bilgilere göre bu toplantı, Hudson Enstitüsü adlı muhafazakâr eğilimli fikir kuruluşunda düzenlendi.
Toplantı
Çarşamba günü, Türkiye'den ve Washington'dan
Türk askeri yetkililerin katılımıyla yapılıyor.
Türkiye'den,
Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Stratejik
Araştırma ve Etüd Merkezi'nin Başkanı ve bazı yetkilileri katılıyor toplantıya. Ayrıca Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi
Tuğgeneral Bertan Logarlaroğlu'nun da katıldığını öğrendik.
Toplantıda ayrıca
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Washington Temsilcisi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani'nin de hazır bulunduğu yönünde bilgiler var.
Toplantıyı tartışmalı kılan, anlayabildiğimiz kadarıyla, bu toplantıda katılımcılara daha önce yazılı olarak sunulan, inanılması son derece güç bir dehşet senaryosunun masaya yatırılmış olması.
Bu senaryoda, Türkiye'de
Anayasa Mahkemesi'nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu'nun suikaste
kurban gitmesi ele alınıyor.
Tülay Tuğcu'nun henüz görevindeyken, Anayasa Mahkemesi Başkanı iken, bir suikast sonucu öldürülmesi ve yine aynı zaman diliminde,
İstanbul Beyoğlu'nda PKK'nın üstlendiği bir eylemde, 50 kişinin hayatını yitirmesi üzerinde duruluyor.
Bu iki vahim senaryo da, Haziran ayının son günleri için öngörülüyor ve bu olayların gerçekleşmesinden sonra Türkiye, 50 bin askerlik bir kuvvet ile
Kuzey Irak sınırını geçerek, bir askeri harekât düzenliyor.
Tartışılan senaryo bu ve anlayabildiğimiz kadarıyla, farklı farklı kaynaklardan doğrulatabildiğimiz kadarıyla, bu senaryo tartışılırken esas yanıtı aranan soru, Amerika'nın böyle bir durumda nasıl tepki vereceği.
Toplantıya Türk diplomatlarının davet edilmediğini de öğrendik.
Türk askeri yetkililerinin hazır bulunduğu ortamda, bu senaryo tartışılırken bir de, Amerika'nın PKK'nın Kuzey Irak'taki liderlerini yakalayıp teslim etmesi konusu ele alınıyor.
Bu çerçevede de, PKK liderlerinin bu aşamada Türkiye'ye teslim edilmesinin, siyasi sakınca doğurabileceğini ifade eden bir Türk uzman ve yetkilinin bulunduğunu iddia ediyor bazı katılımcılar.
Bu duyumlara göre, PKK liderlerinin yakalanıp bu aşamada teslim edilmesinin siyasi açıdan sakıncalı olacağı, AKP'ye yarayacağı ve Amerika'nın Türkiye'deki bazı siyasi partileri kayırdığı izlenimi yaratacağı ifade ediliyor.
WASHINGTON'DAKİ SENARYOLAR
AK Parti Ankara Milletvekili Reha Denemeç ve AK Parti
Antalya Milletvekili
Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Washington temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Egemen Bağış ise Bazı gazetecilerin, Washington'da basına kapalı bir toplantıda bazı kişilerin çeşitli senaryolar üzerinde fikir yürüterek, "Irak'ın kuzeyindeki PKK elebaşılarının yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesinin seçimde AK Parti'nin işine yarayacağını" söylediğini aktarması üzerine Bağış, "Bu iddiaları dile getirenlerin, o toprakların ekmeğini yemiş olduğunu düşününce iğrenç buluyorum. Şiddetle kınıyorum. Bunlar
siyaset üstü" dedi. Bağış, bu tür iddiaları dile getirenlerin "hain" olduğunu söyledi.
Bir başka soru üzerine de Bağış, "Herhangi bir vatandaşımızın hayatına kasteden her türlü girişimi kınarım. Bunlar ayıptır. Özellikle de demokratik olduğunu iddia eden bir ülkede" diye konuştu ve bu tür senaryolar üzerinde çalışmanın hiç kimsenin haddi olmadığını söyledi.
Washington'da bazen "Türkiye uzmanı" olduğunu iddia eden bazı düşünce kuruluşu yetkililerinin, AK Parti'nin "gizli gündemi bulunduğu veya İslamcı olduğu" gibi iddiaları ortaya attığını belirten Bağış, AK Parti'nin, Türkiye'nin laikliğine "en az diğer partiler kadar" önem atfettiğini ifade etti.
Türk askerinin Irak sınırındaki hareketliliğine ilişkin bir soru üzerine Bağış, Türk Ordusu'nun 30 yıldır Irak'ın kuzeyinde gerek gördükçe PKK'ya karşı sınırı geçtiğini söyledi. Bağış, Türkiye'nin öncelikle kendi sınırları içinde önlemler aldığını belirtti, ancak bunun sınırdan sızmalara
seyirci kalınacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Bağış, "Türkiye, PKK'yı başından defetmek için aynı kararlılığını bütün kurumlarla eşgüdüm içinde sürdürecek" dedi.
Egemen Bağış, görüştükleri Amerikalı yetkililere, "
Meksika sınırından sızan teröristler, San Diego'ya
mayın döşeyip yarbaylarınızı öldürse ne yapardınız" benzeri sorular sorduklarını anlattı.
ABD Başkanı George Bush'un, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud
Barzani ile
telefon konuşmasına ilişkin bir soru üzerine Bağış, "Ben bu konuşmayı, PKK terörüne son vermek için ABD'nin atmakta olduğu adımlar çerçevesinde değerlendiriyorum" dedi.
BBC -
Anadolu Ajansı