Google'dan Leonhard Euler özel doodle!

Google, İsviçreli ünlü matematikçi ve fizikçi Leonhard Euler'in doğum gününü özel Doodle'la kutladı...

Google'dan Leonhard Euler özel doodle!

Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google gelenekselleştirdiği özel gün doodle'larına bir yenisini daha ekledi. İsviçreli ünlü matematikçi ve fizikçi Leonhard Euler'in doğum gününü Doodle'la kutladı.

Leonhard Euler kimdir? 

Euler, Leonhard (1707 - 1783), İsviçreli matematikçi ve fizikçi. Basel (İsviçre)'de doğmuş, Petersburg (Leningra
d - Rusya)'da ölmüştür. Matematik, astronomi ve fizik alanlarında geniş çalışmalar yapmıştır.

Euler, ilk matematik derslerini babasından almış, Basel Üniversitesi'nde okumuş, matematik dışında ilahiyat, tıp ve doğu dilleri de çalışmıştır.

Üniversitede profesör olan Johann Bernoulli ile oğullarının Petersburg akademisinin kuruluşunda I. Ekaterina tarafından görevlendirilmesi üzerine Euler de Petersburg'a gitmiş (1727) ve orada 1730'da fizik profesörlüğüne tayin edilmiştir. 1733'te yüksek matematik profesörlüğüne geçen Euler, 1714'te Büyük Friedrich'in çağrısı üzerine Berlin Bilimler Akademisi'ne girmiş ve 1744'de bu akademinin matematik bölümü müdürlüğüne getirilmiştir.

1735'de sağ gözünü kaybeden Euler 1766 yılında görme yeteneğini hemen tamamen kaybetmiştir. Bununla birlikte, görme kaybını fotografik hafızası ile dengelemiş; bilimsel çalışmaları rahatsızlığından etkilenmemiştir.

Logaritmayı bulan matematikçi. 800'den fazla makalesi bulunmaktadır. Sayı teorisi, grafik teorisi, uygulamalı matematik, fonksiyonlar ve günümüzde kullanılan diğer bir çok konunun kaşifidir.

Matematikçiler ve fizikçiler bir keşif yapan ya da teorem geliştiren meslektaşları ile "Euler' den sonra onu keşfeden ilk kişi" şeklinde şakalaşırlar. Euler temel analiz, grafik teorisi ve şu anda inşaat, makine, elektrik ve havacılık mühendislerine temel teşkil eden matematiğin fiziksel uygulamalarının birçoğunun kurucusu olmuştur.

Matematikte kullanılan ve yaklaşık 2.71828 değerindeki e (Euler sabiti) onun adını taşımaktadır. Ayrıca PI sayısının da isim babasıdır.

18 Eylül 1783'te yeni keşfedilen Uranüs'ün yörüngesi üzerinde fikir alışverişinde bulunurken beyin kanaması geçirmiş ve saatler içinde yaşamını kaybetmiştir.
<< Önceki Haber Google'dan Leonhard Euler özel doodle! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER