Slovenya'da yaşayan Müslüman Boşnaklar'ın, yıllardır hayallerini süsleyen İslam kültür merkezi ve cami projesi gerçek oluyor.
Slovenya'nın başkenti Lyublyana'da ilk kez inşa edilecek İslam kültür merkezi ve camisinin temeli yarın atılacak.
Slovenya Müftüsü Necad Grabus, Slovenya'da yaşayan Boşnaklar'ın yıllardır kendilerine ait bir caminin hayalini kurduklarını ve bu hayalin gerçeğe dönüşmesine ramak kaldığını belirtti.
Proje Anayasa Mahkemesi'ne takılmıştı
Lyublyana'da cami yapılması konusunun, kamoyunu uzun yıllardır meşgul eden "politik bir mesele" olduğuna işaret eden Grabus, Slovenya Müftüsü olarak atandığı 2007 yılından bu yana sorunun çözümü için çalıştığını anlattı.
Grabus, "Anayasa Mahkemesi, İslam kültür merkezi ve camisinin yapımı için referandum düzenlenmesini yasaklamıştı. İdari Mahkeme ise açık bir şekilde bunun inşa edilebileceği kararını vermişti. Geçen Temmuz ayında inşaat izni talebine ilişkin dilekçe ve diğer tüm belgeleri ilgili makamlara teslim ettik. 11 Eylül Çarşamba günü ise inşaata başlayabileceğimize dair izin belgesi elimize ulaştı. Artık bürokrasi ile işimiz bitti'' dedi.
Grabus, bugünlere gelinmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:
"Allah'a şükürler olsun, dualarımız kabul oldu. Başarılı olduğumuz ve caminin inşaatına başlayacağımız için mutluyuz. Kültür merkezi ve cami, Slovenya'da yaşayan tüm Müslümanlar'ın sürekli adresi haline gelecek. Lyublyana İslam Kültür Merkezi ve Camisi, Slovenya'da dinler arası diyaloğun ve farklılıklara saygının merkezi olacak. Burası, kendi geleneklerimize göre yetişen gençlerin çıkacağı, ihtiyar üyelerimizin hoş sohbet etme fırsatı bulacağı, sürekli düzenlenecek aktivitelerle insanların imanlarını daha da güçlendirebileceği, içinden sadece doğruluk saçılan 'Allah'ın evi' olacak.''
Şimdiye kadar 7 milyon avro harcandı
Proje için bugüne kadar, arsa alımı vb. için yaklaşık 7 milyon avro harcadıklarına işaret eden Grabus, tesisin Boşnak cemaatlerince inşa edilen en yüksek maliyetli kültür merkezi olacağını söyledi.
Grabus, inşaatı 2016 yılı sonunda tamamlamayı planladıklarını belirtti
Lyublyana İslam Kültür Merkezi ve Camisi projesine, yurtdışındaki Boşnaklar'dan ve dünyanın farklı ülkelerindeki kuruluşlardan bağış yapıldığını kaydeden Grabus, bunlar arasında, Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanlığının da "hatrı sayılır bir bağışla" yer aldığını bildirdi.
Grabus, proje için en büyük maddi desteği ise Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamid Al Thani'den aldıklarını sözlerine ekledi.
İslam Kültür Merkezi ve Camisi projesi, ilk kez 1969 yılında gündeme gelmiş, o dönemde ilgili makamlara yapılan başvuruya, ancak 1980'li yıllarda olumlu yanıt verilmişti. Bunun üzerine, Lyublyana Belediyesi tarafından kültür merkezi ve cami için yer gösterilmiş fakat inşaat izni, Kültür Mirasını Koruma Kurumunun itirazına takılmıştı.
Merkezin yapılması için 1997 yılında yeniden yer gösterilmesinin ardından cami tartışmaları alevlenmiş ve konunun referanduma götürülmesi gündeme gelmişti. Bu talep de Anayasa Mahkemesi engeline takılmıştı.
AA