Türkiye'de AK Parti hükümetinin tepki çeken bazı antidemokratik adımları ve bir süredir kullanılan nefret dili Hollanda Meclisi'nde de tartışıldı. Geert Wilders'in Özgürlükçüler Partisi (PVV) ve Hıristiyan Demokrat (CDA) vekillerin, Türkiye ile AB müzakerelerinin durdurulmasına yönelik taleplerine Bakan Timmermans karşı çıktı. Timmermans, "Sosyal medyanın yasaklandığı bir ülke AB'ye üye olamaz. Fakat ben bu süreçte müzakerelerin durdurulması yerine iletişimin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
"MÜZAKERELER DEVAM ETSİN"
Türkiye'de özellikle son aylarda işin çığırından çıktığını öne süren Demokratlar66 partisi milletvekili Sjoerd Sjoerdsma, "Başbakan işine gelmeyen her şeye sansür istiyor. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararıyla hukuk, sansürü yenmiştir" dedi.
İşçi Partili (PvdA) Marit Maij ise basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü alanında endişe verici gelişmeler yaşandığını vurguladı ve ekledi: "Başbakanın kullandığı kışkırtıcı ve kutuplaştırıcı dil demokrasiye zarar veriyor." PVV ve CDA gibi partilerden gelen 'müzakereleri durduralım' teklifine karşı çıkan Maij, bunun yerine AB fonlarından ekonomik yaptırım teklifinde bulundu.
"TÜRKİYE'NİN SURİYE SAVAŞINDAKİ ROLÜ KONUSUNDA SOMUT BİLGİ YOK"
Türkiye'nin Suriye'deki aşırı grupları desteklediğine yönelik iddialar da meclis gündemine geldi. Milletvekillerinden gelen soruları cevaplayan Timmermans, "Türkiye'nin Suriye savaşında aktif rol aldığına yönelik somut bir bilgim yok." açıklamasında bulundu. Muhataplarıyla sürekli görüşme halinde olduğunu belirten Dışişleri Bakanına göre bölgeyle yakından ilgilenen müttefikleri ABD ve Almanya da bu konuda aynı kanaati taşıyor. Timmermans, uluslararası basında çıkan iddiaları Türk dışişleri ve AB bakanı ile görüştüğünü ve suçlamaların doğru olmadığı cevabını aldığını vurguladı.
Yine de ellerinde somut veri olmamasının, bahsi geçen iddiaların tamamen uydurma olduğu anlamına gelemeyeceğini belirten Timmermans, "Türkiye-Suriye sınırında ciddi bir karmaşa var. Bu yüzden garanti veremem." dedi.
Muhalefet partilerinden bazıları konunun uluslararası bağımsız bir heyet tarafın araştırılmasını teklif ederken, Hollandalı bakan bunun şimdiki verilerden daha fazlasını ortaya koymayacağı kanaatinde olduğun ifade etti.
'NEFRET DİLİNDEN CİDDİ ŞEKİLDE RAHATSIZIM'
Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, ayrıca Türkiye'de Hizmet hareketine ve muhaliflere yönelik nefret dilinin kendisinde ciddi rahatsızlık meydana getirdiğini söyledi.
CİHAN