Amerikan Ulusal Havacılık ve
Uzay Dairesi (
NASA) bünyesindeki
Hubble, son gözlemini 4 Temmuz'da, Dünya'dan yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıktaki bir
gezegende su
arama çalışmaları sırasında yaptı. Gaz topu halindeki 'HAT-P-7b' adı verilen gezegen, Dünya'dan 318 kat daha büyük olan Jüpiter'den de büyük. Hubble'ın elde ettiği veriler, Kepler 2b olarak da bilinen bu gaz devinin atmosferindeki kimyasalları çözmek ve suyun var olup olmadığını belirlemek için kullanılıyor.
Hubble'ın çektiği son fotoğraflar, uzaydaki araştırma ve
keşif tarihinde bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor. NASA yetkilisi Charles Bolden, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu
teleskop, 21 yıldır en kıdemli uzay bilimi gözlemevi. Harika fotoğraflarıyla ve astronomik disiplinlerin geniş yelpazesinde çığırlar açmasıyla bizi derinden etkiliyor" dedi. 1990'da Hubble'ı taşıyan
Discovery uzay aracının pilotluğunu yaptığını hatırlatan Bolden, "Aradan geçen bunca zamandan sonra bile hala yeni Hubble görüntülerini büyük bir heyecan içerisinde izliyorum" diye konuştu.
Astronomların temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yararlar sağlayan
yaşlı teleskop, gözlemleri ile evrenin genişleme oranı başta olmak üzere birçok alanda bilim dünyasını aydınlattı. Hubble, 2014'te uzaya gönderilmesi planlanan James Webb Uzay Teleskobu faaliyete geçene kadar fotoğraf yollamaya devam edecek.