İsrail'in eski
Ankara Büyükelçisi Dr. Alon Liel, İsrail'in,
Türkiye ile olan ilişkiye zarar vermemek için özellikle dikkatli olması gereğini vurgularken "
Suriye'ye gelince sessiz kalabiliriz, onlara açıklama yapmaya mecbur değiliz. Ancak Türkler'e birçok açıklama borçluyuz" ifadesini kullandı.
İsrail'in büyük
gazetelerinden
Haaretz, İsrail uçaklarının Türk
hava sahası ihlal ettiği haberleri ve
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın "kabul edilemez" yolundaki sert çıkışının ardından Türk-İsrail ilişkileri yayınladığı iki yazıda "İsrail'de birçok kişi, Türkiye'de son siyasi gelişmelerden kaygı duyuyor" yorumunu yaptı.
Haaretz ayrıca, İsrail
Dışişleri Bakanlığı eski Genel Müdürü ve eski Ankara Büyükelçisi Dr. Alon Liel'in değerlendirmelerine de yer verdi. Alon Liel, Haaretz'e yaptığı açıklamalarında Ankara'nın İsrail ile olan ilişkinin giderek artan gerginliklere maruz kalırken Türkler ile Suriyeliler arasında bir yakınlaşmanın yaşandığını söyledi.
"ADL'NİN SOYKIRIMI TANIMASI YARDIMCI OLMADI"
ABD'deki
Yahudi lobisi Anti-Defamation League'nin (ADL) 1915 yılındaki olayları artık "
Ermeni soykırımı" olarak kabul etmesinin yardımcı olmadığını belirten Liel, İsrail'in, Türkiye ile olan ilişkiye zarar vermemek için konusunda özellikle dikkatli olması gereğini vurguladı.
Alon Liel, "Suriye ile Türkiye üst düzey diplomatlar düzeyindeki ziyaretlere başladı ve güvenlik ile ilgili konularda
işbirliğini yapmaya başladı" dedi.
"ANKARA, ŞAM VE KUDÜS ARASINDAKİ ÜÇLÜ İRTİBAT ÇOK HASSAS KONU"
Yoav Stern imzalı yazıda Ankara, Şam ve
Kudüs arasındaki "Üçlü diplomatik irtibatın gerçekten çok hassas bir konu" olduğu belirtilerek İsrail uçaklarının Türkiye üzerinden Suriye hava sahasına girdiği iddiasının işleri daha da karmaşıklaştırdığı kaydedildi.
İsrail'de birçok kişinin Türkiye'deki son siyasi gelişmelerden kaygı duyduğu belirtildiği yazıda "Dine bağlı İslami" olarak nitelendirdiği AKP'nin Türkler arasında giderek daha
çekici olduğu, popülaritesinin
rekor düzeyde bulunduğu kaydedildi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, "ihlal iddiası" ile ilgili olarak İsrail'den izahat istendiği yolundaki açıklamasının, Türkiye'nin olaya ilişkin burukluğunu yansıttığı savunulan yazıda Türk ordusunun ise İsrail ile "sıcak ilişkileri"ni sürdüğüne, iki ordunun ortak tatbikatları yaptığına dikkat çekildi.
Yoav Stern, son dönemde Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında "aracılık" yaptığı haberlerinin çıktığına dikkat çekerken Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin, Suriye'nin PKK'ya desteğini durdurmasının ardından iyileştiğini de kaydetti.
"İKİ ÜLKE ARASINDA AÇIK VE GİZLİ İLİŞKİLER SÜRÜYOR"
Bu arada Haaretz, , "
Strateji, işbirliği Türkiye-İsrail bağlarının temelidir" başlığı yayınladığı diğer yazısında "Türkiye ile İsrail yıllarca açık ve gizli ilişkileri sürdürüyor bu da, Türk siyasi sahnedeki değişiklikler ve İslamcı blokun güçlenmesine karşın benzersiz bağın korunması gereğine ilişkin derin anlayışı kuvvetlendiriyor" yorumu yapıldı.
Barak Ravid imzasını taşıyan yazıda Türk-İsrail ilişkilerinin temellerinden biri iki
ülkenin ordu ve güvenlik teşkilatları arasındaki yakın işbirliği olduğuna işaret edilirken intifada döneminde de iki ülke arasındaki güvenlik ilişkilerin istikrarlı bir biçimde devam ettiği vurgulandı.
Haaretz, İsrail'in Türkiye'ye önemli miktarda askeri ekipmanı sattığı, iki ordunun ortak tatbikatlar yaptığını anımsattığı yazıda "Son bir yılda Türkiye, birden fazla kez İsrail ile Suriye arasında mesajlar taşıdı" da dedi. Gazete, Türkiye'nin, son birkaç ayda İsrail'i, Suriye ile müzakereleri yeniden başlatmaya çağırdığına da dikkat çekildi.
AA