Yunanistan’da 1993 yılında kurulan ve bu konuda ülkenin en köklü sivil tolum kuruluşu durumundaki ‘Yunanistan İnternet Kullanıcıları Birliği’ (EEXI) Başkanı Nikos Vasilakis, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı ve internet özgürlüğünü kısıtlayan yasa, daha büyük sorunlara neden olacaktır.” dedi.
Demokratik bir ülkede basın ve internet özgürlüğüne düzenleme adı altında sansür uygulanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Vasilakis, "Maalesef Türkiye, son yıllarda AKP hükümetinin basına sansür uygulamalarıyla sık sık gündeme geliyor. Gazeteciler işlerini kaybediyor. Bu kabul edilemez. Farklı görüşlerin sesi kısılamaz." ifadelerini kullandı.
MANDALİDİS: YASA, SİYASİ KRİZ HAVASINI KÖRÜKLEYECEK
Yunanistan’ın en büyük medya grubu DOL bünyesinde faaliyet gösteren ülkenin en etkin haber portalı durumundaki “in.gr” Haber Müdürü Yannis Mandalidis de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı internet yasasını sert bir dille eleştirdi. Mandalidis, “Kanun, ifade özgürlüğü ile ilgili kaygıları arttırdığı gibi Türkiye’nin hukuk devleti olma çabalarına yönelik umutları tüketmiştir.” iddiasında bulundu.
İnternet yasasını “AB müktesebatı çerçevesinde son yıllarda yapılan demokratik açılımlarda önemli bir gerileme” olarak tanımlayan Mandalidis, “Bu, Türkiye'deki siyasal ve kişisel hak ve özgürlüklerin çağdaş bir hukuk devleti normlarına erişilmesine yönelik umutları tüketmiştir.” dedi.
Türkiye’deki son aylarda yoğunlaşan siyasi tartışmalarla özgürlüklere getirilen kısıtlamaların kriz havasını körüklediğine dikkati çeken “İn.gr” Haber Müdürü Mandalidis, sözlerini şöyle tamamladı: “Son aylardaki siyasal gelişmeler çerçevesinde yapılan internet düzenlemeleri ve buna benzer yürürlüğe konulan diğer özgürlük daraltıcı uygulamalar, dış politikada Türkiye'nin AB ile ilişkilerini kopma noktasına getirmiş, içeride ise geniş kapsamlı bir istikrar krizi havası yaratmıştır.”
YUNAN MEDYASINDAN ‘DERBENT AĞA’ BENZETMESİ
Yunan internet haber siteleri ile gazeteler, Türkiye’de büyük tartışma çıkaran internet yasasını ‘Derbent Ağa’ olarak tanımladı. Yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını duyuran haber portalları, Gül’ün Twitter mesajı ile internet yasasına vize verdiğini yazdığı belirtti. Cumhurbaşkanının 2 konuda hükümetten düzeltme istediği de kaydedildi.
Geçtiğimiz günlerde yasaya ilişkin gösteriler düzenlendiğini yazan siteler, yasanın onaylanmasının ardından faturanın Cumhurbaşkanı Gül’e kesildiğini, sadece birkaç saat içerisinde 80 binden fazla sosyal medya takipçisini kaybettiği belirtildi.
Türkiye’de internetin ‘kontrol’ altına alınacağını yazan Ta Nea gazetesi, internete kısıtlama getirilmesiyle, yolsuzluk skandalının geniş kesimler tarafından duyulmamasının amaçlandığını savundu. Yasa ile yargı kararı olmadan TIB’in internete yasaklama getireceği vurgulandı.