Kürt asıllı olan
Salih, Washington'da Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, hem
Türkiye'nin, hem Bağdat'ın, hem de
Iraklı Kürtlerin iyi ilişkilerden yana olduğunu kaydederek,
terör örgütü
PKK'nın bu gelişen ilişkileri sabote etmeye çalıştığını belirtti.
Irak Devlet Başkanı Celal
Talabani'nın en yakın çalışma arkadaşları arasında yer alan Berham Salih, Türk hükümetinin Irak ile iyi ilişkiler ilkesine bağlı bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ve
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu ilişkilerin geliştirilmesine istekli olduğunu kaydederek, Türkiye'nin Irak'taki
ekonomik çıkarlarına da işaret etti.
Salih, "bu çerçevede PKK, bu iyi ilişkileri yok etmeye çalışıyor" dedi.
Berham Salih, Türkiye'nin,
terör örgütü PKK'ya ilişkin kaygılarının meşru olduğunu dile getirerek, ancak tek taraflı bir müdahalenin aşırılık yanlılarına
hizmet edeceğini ve
bölgeye büyük zarar vereceğini ileri sürdü.
Yakın zamanda Türkiye'de bir Irak konferansının toplanacağını ve burada komşu ülkelerin, Irak'a nasıl
yardım edileceğini konuşacağını anlatan Salih, toplantıyı düzenleyen tarafın, Irak'ın egemenliğine müdahale edecek taraf olmasının büyük bir çelişki niteliği taşıyacağını" savundu.
Talabani ve Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'nin, PKK'nin kuzey Irak topraklarını kullanmasına karşı olduğunu anlatan Salih, sınır güvenliği konusunda birlikte çalışılmasını istedi.
Berham Salih, terör örgütü sorununa çözüm bulunmasının ilgili bütün tarafların çıkarına olduğunu, ancak kendilerine "
gündem dayatılmaması" gerektiğini söyledi.
Terör örgütü PKK ile mücadele için tasarlanan üçlü mekanizmanın, Ankara'nın Kürt yönetiminin katılımına karşı çıkmasından dolayı askıda olduğunu anlatan Salih, bunun kabul edilemez olduğunu ve Iraklı Kürtlerin de çözüm çabalarının içine alınması gerektiğini ileri sürdü.
Salih, Türkiye'de de çözümün, sadece askeri önlemlerle sağlanamayacağını savunarak, bir çözümden, hem Irak'ın, hem de Iraklı Kürtlerin yararı olacağını söyledi.
Hem Irak, hem de bölgesel Kürt yönetiminin, terör örgütü PKK'nın saldırılarını kınadığını anlatan Salih, "yeteri kadar çatışma var. Biz, PKK'ya karşı çalışma konusunda ciddiyiz" diye konuştu.
Ancak Salih, terör örgütünün yuvalandığı
Kandil dağının çok dağlık yapısından dolayı PKK ile Irak'ta askeri mücadelenin hiç kolay olmadığını savundu.
Berham Salih, Türkiye-
AB ilişkileri konusunda da, "Türkiye'nın AB'nin parçası haline gelmekte olmasından umutluyum. Bu gerçekleşirse, biz de Avrupa'nın komşusu olacağız" dedi.
Türkiye'nın tek yanlı
operasyon uyarılarının Irak ve bölge için problem niteliği taşıdığını savunan Salih, İran'ı kastederek, "Türkiye'nın askeri müdahalesi, başkaları için de emsal oluşturur" ifadesini kullandı.
Irak
Başbakan Yardımcısı Salih, bu konunun iç
siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini de söyledi.
Berham Salih, Irak'ın egemenliğine komşularının saygı göstermesi için ABD ve diğer dost ülkelerin çabada bulunmasını istedi.
Salih, Irak'ta federal yapının bölünme anlamına gelmediğini ve kendilerinin, Irak'ın tek parça olarak kalmasını istediğini anlattı.