İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki,
ülkesi ve Batılı ülkeler arasında
uranyum takası konusunda
Türkiye ve
Brezilya ile görüşüleceğini ve
anlaşmaya varılabileceğini söyledi.
Tahran'daki tıbbi araştırma reaktöründe kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan
yakıtın temininde anlaşma sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin açıklamalarda bulunan Mutteki, ''İran, Türkiye ve Brezilya arasında öngörülen üçlü görüşmelerde, uranyum takasına ilişkin anlaşmaya varmayı umut ediyoruz'' dedi.
''Takasa ilişkin formül, tüm taraflar için güven verici olabilir'' diyen Mutteki, ''Üçlü görüşmelerde, uranyum takasına ilişkin ayrıntılarda uzlaşmaya varacağımıza inanıyorum'' ifadesini kullandı.
Görüşmelerin tarafların bu konudaki iradesini yansıtması açısından bir fırsat olabileceğini kaydeden Mutteki, Çin,
Japonya, "5 artı 1" ülkeleri ve BM
Güvenlik Konseyi'nin de uranyum değiş tokuşunda rol alabileceklerini söyledi.
Mutteki, "
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın beklenen Tahran ziyaretlerinde üçlü görüşmenin yapılabileceğini" de ifade etti.
İran, Tahran'daki tıbbi araştırma reaktöründe kullanılmak üzere yakıt talebini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (
UAEK) iletmişti.
Tahran yönetimi, yüzde 3,5 ila 5 oranında zenginleştirilen uranyumu verip yakıta dönüştürülmek üzere yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu almak istediğini açıklamıştı. Yakıtın, ülke genelindeki 850 bin kadar
kanser hastasının tedavisi ve ilaç üretiminde kullanılacağı belirtilmişti.
İran ve Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi, kendi tesislerinde uranyumu zenginleştirme işlemini başlatmıştı.
Uranyum takasına ilişkin önerilerinin hala masada olduğunu belirten Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin güven sorununu gidermesi ve ön şart koşmaması halinde müzakerelere başlanılabileceğini ilan etmişti.