1.
Türkiye-
İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında
Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı
Jose Luis Rodriguez
Zapatero ortak
basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, bugün iki dost ve müttefik
ülke, Türkiye ile İspanya arasında ikili hükümetler arası zirve niteliğindeki ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, iki ülke arasında geçen yıllarda ivme kazanan yakın
işbirliğinin
doğal bir sonucu olarak Zapatero'yla, ilişkileri daha ileriye götürecek, daha ileri düzeyde çalışmalara başlangıç teşkil edecek hükümetlerarası zirve toplantıları yapmaya karar verdiklerini kaydetti.
Bu tür zirve düzeyindeki toplantıları, özel önem atfettikleri ülkelerle gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, bir yandan ilişkileri derinleştirecek yeni açılımlar başlatmayı hedeflerken, bir yandan da toplantı yaptıkları ülkelere verdikleri önemin göstergesi niteliğinde bulunduğunu belirtti. Bu bakımdan İspanya ile gerçekleştirilen zirve toplantılarının, İspanya'nın Türkiye için en ayrıcalıklı ülkelerden biri olduğunu teyit ettiğini, aynı şekilde İspanya açısından da Türkiye'nin ayrıcalıklı konumunu ve İspanya'nın, Türkiye'ye verdiği desteği ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
''Türkiye ve İspanya, aynı değerleri paylaşan, uluslararası meselelere yapıcı ve çözüm arayan bir anlayış noktasında ortak vizyonları olan iki ülkedir. Nitekim ikinci forumu yarın İstanbul'da, ev sahipliğimizde başlayacak olan Medeniyetler İttifakı gibi önemli bir projeye Zapatero ile birlikte eş
başkanlık yapmaktayız. Bu projenin 2004 yılından bu yana kaydettiği ilerleme ve uluslararası arenada gördüğü kabul, paylaştığımız bu ortak vizyonun ne kadar isabetli bir girişim olduğunun açık ispatıdır.''
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜRECİ
Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi'nin, her iki ülke Bakanlarının eş zamanlı gerçekleştirdikleri heyetlerarası görüşmelerle başladığını anımsatan Erdoğan, bunun ardından ''dostum'' diye nitelendirdiği Zapatero ile ikili görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Heyetler arası görüşmeyi Bakanların sunumlarıyla yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bu çerçevede, Başbakan Zapatero'nun ülkemizin AB üyelik sürecine verdiği desteği bir kez daha vurgulamasından memnuniyet duyduğumu burada ifade etmek isterim. AB ile ilişkilerimizin her kritik dönemecinde Başbakan olduğum günden bu yana kendisiyle tanıştığımız andan itibaren sürekli yanımızda oldu, sürekli desteğini bizden yana ortaya koydu. 2010 yılında İspanya'nın AB dönem başkanlığını üstleneceği dönemde müzakere sürecine yeni bir hız kazandırmak için neler yapabileceğimizi de kısmen ele aldık. Bu vesileyle İspanya ile aramızda ikili düzeyde hiç bir sorun bulunmadığını önemle kaydetmek isterim. Ülkelerimizin
Akdeniz,
Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'nın istikrarına yönelik politikaları örtüşmektedir.''
Başbakan Erdoğan, ülkeler arasında bir süredir müzakere edilen ikili anlaşmanın imzalandığını belirterek, atılan imzalarla ülkeler arasındaki mevcut işbirliğinin daha da kuvvetlendiğini söyledi.
İki ülke arasındaki çalışmalar çerçevesinde 3-4 nisanda
Devlet Bakanı Egemen Bağış ve İspanya Bayındırlık Bakanı Magdalena Alvarez Arza'nın katılımlarıyla Akdeniz bölgesine ve Türkiye-İspanya ilişkilerine odaklı bir
seminer gerçekleştirildiğini de belirten Erdoğan, söz konusu seminerle iki ülke arasında düzenli olarak
sivil toplum diyaloğu toplantıları gerçekleştirilmesini öngören Türkiye-İspanya Forumu'nun ilk toplantısının yapıldığını anlattı.
Başbakan Erdoğan, Zapatero'ya Medeniyetler İttifakı'na gösterdiği ilgi ve hassasiyetten dolayı teşekkür etti.
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Türkiye'nin,
AB üyeliği konusunda İspanya'nın desteğini sürekli aldığını ve almaya da devam edeceğini belirterek, ''Türkiye gerçekleştirmesi gereken bu süreçte, üye olan bütün ülkelerin bunu gerçekleştirdiği gibi, kapıyı açık bırakmalı, AB'nin gösterdiği yolda ilerlemeli, bu barış ve işbirliği sürecine dahil olmalı'' dedi.
Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero, ortak basın toplantısı düzenledi.
Zapatero, iki ülke arasındaki ilişkilerin bugüne kadar zenginleştirildiğini, bağlar oluşturulduğunu belirterek, bunlardan birinin Medeniyetler İttifakı olduğunu kaydetti. Bunun, önleyici diplomasinin en güzel örneklerinden olduğunu vurgulayan Zapatero, ''Bu, anlayışı, diyaloğu, hoşgörüyü arayan, 20. yüzyılda bunu öne süren dünya vatandaşlarının bir çoğunun dileğini belirten bir girişim oldu'' ifadesini kullandı.
İspanya ve Türkiye'nin, ilişkilerini en üst düzeye ulaştırmak istediğini belirten Zapatero, yıllık üst düzey toplantılar gerçekleştireceklerini, bugün üst düzey toplantılar yapıldığını anlattı.
Zapatero, bugün farklı işbirliği alanlarında görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Türkiye'de özellikle
İspanyol şirketlerinin daha fazla mevcudiyet bulundurduğunu ifade ederek, ilişkilerin daha da artırılmasının önemine değindi.
İş dünyasındaki ilişkilerin, ticaretin artması gerektiğini dile getiren Zapatero, başka büyük
Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye ile
ekonomik ilişkilerde geç kaldıklarını ifade etti.
''Ancak bu kaybedilen zamanı telafi etmek istiyoruz. Çünkü burada büyük geniş bir
pazar var'' diyen Zapatero, enerji konusunda da işbirliği için çalışacaklarını, özellikle de
yenilenebilir enerji alanında iki bakış olarak uluslararası ilişkileri bağlayan ilişkiler kuracaklarını söyledi.
Zapatero,
savunma ve içişlerinde, Türkiye'nin ve İspanya'nın uluslararası güvenliğe verdiği desteği önemsediklerini belirterek, terörizmin iki ülkeyi de ilgilendiren önemli bir konu olduğunu dile getirdi.
Özellikle terörizm konusunda Türkiye'ye gereken desteğin verileceğini belirten Zapatero, ''Türkiye, AB üyeliği konusunda İspanya'nın desteğini sürekli aldı ve böyle olmaya da devam edecek. Anlıyoruz ki, Türkiye gerçekleştirmesi gereken bu süreçte, ki üye olan bütün ülkelerin bunu gerçekleştirdiği gibi, kapıyı açık bırakmalı, AB'nin gösterdiği yolda ilerlemeli ve bu barış ve işbirliği sürecine dahil olmalı'' diye konuştu.
Medeniyetler İttifakı Forumu'nda burada bugüne kadar gerçekleştirilen tecrübelerin paylaşılacağını, mevcut ve gelecek projelerden söz edileceğini kaydeden Zapatero, şunları söyledi:
''Üç büyük bilgi alışverişi birimi oluşturacağız. Biri gençlikle ilgili, biri göçle ilgili olacak. Bunun yanı sıra bazı medeniyetlerle ilgili uluslararası anlaşmalar imzalanacak. Yapılan çalışmalar Medeniyetler İttifakı'nın gücünü günden güne arttıracak. Barış isteyen kadın ve erkekler için büyük bir birlik oluşturduk. Kültürler arası, dinler arası çatışmaya karşı çıkılabilsin diye büyük bir birlik oluşturduk. Sayın Erdoğan ile siyasi ilişkilerimizde ilerlemeye devam ediyoruz. Ortak noktada buluşmaya, diyaloğa büyük
destek veriyoruz. Her zaman size destek göstermeye devam edeceğiz.''